У Дрогобицькій громаді сформували базу резервних приміщень, які можуть бути використані для поселення ВПО

15:07 27 Вересня 2022

Від початку повномасштабного вторгнення росії на українські землі, Дрогобицька громада надала прихисток понад двадцяти тисячам вимушених переселенців. Станом на зараз кількість переміщених осіб, які мають діючі довідки ВПО у Дрогобицькій громаді, становить 11 659 осіб.

З приходом осені кількість вимушених переселенців знову почала зростати. Сезонне похолодання призводить до того, що люди змушені тікати не лише від війни, але й від холоду. Це спричинене тим, що в східних та південних регіонах значно зруйнована енергетична інфраструктура, міста не мають світла та газу. Відповідно перезимувати морозні зимові місяці людям буде вкрай важко.

Прогнозуючи осінній приріст ВПО у громаді, у Дрогобичі почали підготовку до прийому вимушених переселенців заздалегідь.

Весною поселення людей відбувалось у комунальних закладах, у гуртожитках, також чимало переселенців були розміщені у школах. До початку вересня людей переселили зі шкіл, так як у навчальних закладах розпочався навчальний процес.

Паралельно велась робота над облаштуванням гуртожитків та формуванням додаткової бази житла, яке може бути використане для прийому переселенців.

Відповідно до доручення міського голови Тараса Кучми, таке обстеження було проведене управлінням культури та розвитку туризму – в частині наявних в громаді Народних домів та бібліотек.

Ми передбачаємо приріст ВПО на осінь. Нова хвиля міграції буде пов’язана з енергетичною кризою. Тому, окрім приміщень, які вже використовуються, ми сформували додаткову базу комунальних об’єктів, які можуть бути використані для поселення людей. Наше головне завдання зараз – забезпечувати надійний тил для наших воїнів і підтримку для людей, чиї міста та села зруйновані війною, – наголошує міський голова Тарас Кучма.

Відтак було сформовано базу приміщень, в числі яких Народні доми, бібліотеки, спортзали, концертні зали та приміщення шкіл Дрогобицької громади, які в разі необхідності можуть бути використані для тимчасового прихистку людей. Загалом це 9 приміщень, в яких можна облаштувати 460 ліжкомісць.

Як повідомляють в управлінні культури і розвитку туризму – приміщення відносяться до групи першого пріоритету, перебувають в задовільному стані та придатні для використання. А покращення матеріально-технічного стану цих приміщень дасть змогу ефективно використовувати їх в подальшому.

Для поселення людей у цих приміщеннях потрібно виконати низку робіт. Результати обстежень та приблизні кошториси необхідних витрат будуть скеровані в ЛОДА, яка має програми фінансування таких робіт. Паралельно до співфінансування спробують залучати міжнародні фонди.

Перейти до вмісту