У Дрогобицькій громаді напрацюють дорожню карту озеленення та благоустрою

10:28 5 Квітня 2023

На важливості упорядкування заходів благоустрою та системності в роботі комунальних служб щодо кронування, зрізки та висадження нових зелених насаджень наголосили під час щотижневої наради у міській раді.

Нагадаємо, кількома днями раніше в Дія Центрі відбулася дискусійна зустріч на тему кронування та зрізки дерев у Дрогобичі, на яку завітали представники відповідальних структурних підрозділів – відділу безпеки та контролю Департаменту міського господарства, Дільниці зеленого господарства КП «СМУ», КП «ЖЕО».

Також до заходу долучились інженер лісового та садово-паркового господарства, доцент факультету здоров’я людини та природничих наук ДДПУ ім. Івана Франка Тарас Скробач та мешканці міста, які небайдуже ставляться до цієї теми.

Присутніх ознайомили з процедурою замовлення послуг кронування та видалення дерев. Цей процес розпочинається з заяви замовника послуг. Згодом спеціальна комісія, у складі якої є представники Департаменту міського господарства, відділу архітектури та містобудування, надзвичайних ситуацій та обов’язково представник державної екологічної інспекції, без погодження з якою не розпочинають жодних робіт, проводить обстеження.

Після виїзду комісії на місце та письмового підтвердження, складається акт обстеження і готується розпорядження про кронування чи видалення дерева.

Важливий факт – якщо земельна ділянка перебуває у приватній власності, підставою для видалення дерев може бути дозвіл на початок будівельних робіт.

У випадку самовільного видалення дерев на комунальних територіях загального користування, інспектори відділу безпеки та контролю в праві притягувати винних до адміністративної відповідальності.

Всі роботи проводяться згідно з затвердженими державою правилами утримання зелених насаджень.

Наголосимо, що впродовж останніх десятків років питанню формування крон дерев на території міста з боку комунальних служб мало приділяли уваги. Зараз більшість дерев потребує догляду. Тому з одного боку комунальники виконують свої обов’язки, а з іншого – громада активно вболіває за максимальне збереження зелених насаджень.

Під час понеділкової наради міський голова наголосив комунальникам на важливості роз’яснення громаді процедури виконання робіт, а також продовження роботи в форматі круглих столів – з метою напрацювання максимально чіткого та зрозумілого усім механізму кронування та зрізки дерев. Також очільник громади доручив висвітлити плани робіт щодо озеленення територій та висадки нових дерев, якими замінюють видалені аварійні дерева.

Зазначимо, в межах озеленення територій від початку цього року в громаді вже висадили понад дві тисячі різних дерев.

До слова, днями представники комунального підприємства «Служба муніципального управління» Андрій Дикий та Наталія Пилипів відвідали семінар «Про дерева» у Львові. Під час навчання експерти з питань кронування та озеленення з Польщі, Литви та Великобританії розповідали про європейський досвід догляду за зеленими насадженнями.

Учасники навчання переймали європейський досвід догляду за деревами, розбирали загальні підходи кронування та універсальні стандарти утримання дерев, орієнтовані на збереження біорізноманіття, які використовуються в усіх європейських країнах.

Це досвід. Ми відкриті до співпраці, приймаємо і враховуємо зауваження та пропозиції від професіоналів цієї галузі. З кожних навчань ми виносимо уроки, які застосовуємо в нашій роботі. Ми хочемо бачити наше місто зеленим, постійно поповнюємо його новими деревами. Але що стосується кронування та зрізок – наголошуємо – ми не зрізаємо жодного дерева без погодження з екоінспекцією. А у випадку зрізки дерев – маємо на те відповідні висновки і посадові особи, які їх надають несуть персональну відповідальність за життя та безпеку людей, яким може завдати шкоду аварійне дерево, – наголошують у Дільниці зеленого господарства.

В подальшому практику круглих столів планують продовжити, з метою напрацювання дорожньої карти та розробки стратегії озеленення та благоустрою громадських просторів громади.

Перейти до вмісту