У Дрогобицькій громаді затвердили Положення про створення Органів самоорганізації населення

16:44 21 Жовтня 2021

Сесія Дрогобицької міської затвердила Положення про створення Органів самоорганізації населення. Задля якіснішої комунікації між владою та громадою, для підвищення активності громади у вирішенні важливих питань місцевого значення та в рамках реалізації стратегії сталого розвитку Дрогобицької громади.

На сесії міської ради питання доповів депутат Дрогобицької міської ради Володимир Дзерин, який вивчав питання самоорганізації населення в районах міста та селах Дрогобицької громади та можливостей реєстрації вже організованих ОСН-ів.

Відповідно до положення, комітет самоорганізації населення є представницьким органом, створеним жителями, які на законних підставах проживають на даній території, для вирішення різноманітних завдань місцевого значення.

Основними завданнями діяльності Комітету є:
– створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України;
– задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг;
– участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території, інших місцевих програм.

ОСН може бути утворений в мікрорайоні міста, чи селі, що входить до територіальної громади. В нього можуть увійти активні мешканці, які проживають на даній території і які вболівають за розвиток конкретної території в межах громади.

Офіційно зареєстрований ОСН може:
– вносити у встановленому порядку пропозиції до проектів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку громади та проектів місцевих бюджетів;
– сприяти депутатам місцевих рад в організації їх зустрічей з виборцями, прийому громадян і проведенні іншої роботи у виборчих округах;
– інформувати громадян про діяльність органу самоорганізації населення, організовувати обговорення проектів його рішень з найважливіших питань.

Міська рада територіальної громади може делегувати частину своїх повноважень та наділити ними Комітет самоорганізації населення з одночасною передачею йому додаткових коштів, а також матеріально-технічних ресурсів та майна, необхідних для здійснення цих повноважень. Але здійснюватиме контроль за використанням цих ресурсів.

У Дрогобицькій громаді передумови для створення ОСН готувались тривалий час. Населені пункти громади мають чимало активних мешканців, готових долучатись до такої роботи.

Після затвердження Положення – в громаді нарешті зможуть офіційно реєструватись перші Комітети самоорганізованого населення.

Перейти до вмісту