У Департаменті міського господарства прокоментували ажіотаж навколо тендеру з ремонту вулиці Стрийської

15:18 13 Березня 2023

Цьогоріч у Дрогобичі розпочнуть капітальний ремонт вулиці Стрийської, від перехрестя з вулицею Лесі Українки до перехрестя з вулицею Винниченка. Закупівлю відповідної послуги було проведено Департаментом міського господарства на майданчику Prozorro.

Процедура закупівель

Торги проводяться відповідно до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт та послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» на період дії правового режиму воєнного стану в Україні, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 року № 1178 (зі змінами) для потреб 2023 року.

Замовник оприлюднює предмет закупівлі, а учасники торгів мають можливість подавати свої пропозиції, які окрім вартості повинні відповідати умовам конкурсу та встановленим законом вимогам.

Хто уповноважений здійснювати закупівлі

Кожен структурний підрозділ органу місцевого самоврядування, який є розпорядником коштів, має в штаті уповноважену особу, яка несе персональну відповідальність за організацію та проведення публічних закупівель. Договори на виконання робіт укладають керівники структурного підрозділу. В даному випадку – Департамент міського господарства.

Роз’яснення Департаменту міського господарства щодо проведеної закупівлі

У підсумку проведених публічних торгів на виконання робіт «Капітальний ремонт дороги по вул. Стрийська (від вул. Лесі Українки до вул. Винниченка) в м. Дрогобич Львівської області» переможцем визнано ПП «ВЕСТІНВЕСТБУД».

Як зазначили у Департаменті міського господарства, участь у відборі брали три компанії: ТОВ “ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ”, ТзОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ» та ПП «ВЕСТІНВЕСТБУД».

Перші двоє учасників, які подали на торги свої пропозиції, незважаючи на нижчу ціну, допустили грубої технічної помилки, які не припустимі, щоб визначити учасника переможцем, у зв’язку з чим їхні пропозиції були законно відхилені, про що свідчить відсутність оскаржень рішення.

Звісно, що багаторічна репутація і цінові пропозиції потужних компаній є безсумнівними. Однак є чіткі правила проведення публічних закупівель. Все відбувається відкрито і прозоро. Є факт, що учасники допустили грубої технічної помилки. Є визнаний переможець. Важливо, що в разі порушення замовником умови проведення торгів, учасники, відповідно до норм закону України про публічні закупівлі, мають право оскаржити результати тендеру, звернувшись до Антимонопольного комітету України. У випадку проведення тендеру на ремонт вулиці Стрийської, жоден учасник не звертався з оскарженням результату торгів. Як би ми не хотіли обрати нижчу ціну, на такому етапі ми вже не маємо права скасовувати тендер і проводити його заново. Бо в такому випадку, наші дії точно були б оскаржені будь-ким з учасників. Тому це вкотре свідчить про дотримання усіх норм проведення публічних закупівель з нашого боку, – роз’яснили в Департаменті міського господарства.

Станом на сьогоднішній день, термін оскарження результатів торгів, завершився. Відповідно ведеться підготовка до підписання договору між замовником та підрядником.

Ажіотаж у засобах масової інформації

Після публікації міської ради про хід проведення тендерних закупівель, у низці ЗМІ з’явилися публікації, які на думку посадовців Департаменту міського господарства мають провокативний характер, оскільки авторами ставиться під сумнів законність проведення закупівель та вказано прямі звинувачення посадовців і керівництва громади у маніпуляціях тендерною процедурою.

Зважаючи, що компанії, які не стали переможцями тендеру мають колосальний досвід участі в процедурах публічних закупівель, очевидно, що у випадку будь-яких зловживань чи маніпуляцій з боку замовника тендерних закупівель, оскаржували б процедуру та звернулись би до Антимонопольного комітету. Однак цього не відбулося.

Згідно журналістських стандартів, засоби масової інформації, які начебто займаються темами розслідувань, – як мінімум для підготовки публікації та з’ясування причин, мали б звернутись за офіційним роз’ясненням чи коментарем до структурного підрозділу, відповідального за проведення торгів, вивчити відповідне законодавство та детально ознайомитись з тендерною документацією, яка є доступна на майданчику Prozorro. У Департаменті міського господарства запевняють, – таких звернень не було. Натомість бачимо, як частину інформації подано заангажовано та упереджено, використовуючи надумані факти та прямі обвинувачення посадовців Департаменту міського господарства та керівництва громади. Це при тому, що керівництво громади не має жодного стосунку до проведення таких закупівель.

Більше того, у публікаціях лунають заклики до громади щодо необхідності звернень у правоохоронні органи. З огляду на вище наведені факти про прозорість тендерної закупівлі, в умовах воєнного стану такі заклики можна трактувати, як спробу дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію у громаді. Якщо редакції відомо факти зловживань, то вона самостійно може звернутися до правоохоронних органів без участі громади. Проте бачимо, що факти відсутні.

Тому ажіотаж, який підняли навколо теми тендеру по вулиці Стрийській є абсолютно безпідставним та умисно спровокованим.

Які роботи з ремонту вулиці Стрийської заплановано

Нагадаємо, проект передбачає капітальний ремонт відрізку дороги по вулиці Стрийській, від перехрестя з вулицею Лесі Українки до перехрестя з вулицею Винниченка, з заміною водних комунікацій, а також ремонтом або облаштуванням тротуарів на відрізках, які цього потребують.

На даний час у ДМГ напрацьовують схему тимчасової зміни руху транспорту, оскільки ця вулиця є однією з головних транспортних артерій міста. Заздалегідь просимо з розумінням віднестись до тимчасових незручностей, пов’язаних з ремонтними роботами.

Перейти до вмісту