У відділі освіти прокоментували рекомендації обласної профспілки щодо наповнюваності класів

14:42 12 Травня 2023

У навчальному році 2023-24 перші класи гімназій Дрогобича та Стебника повинні мати наповнюваність не менше 25 дітей. Відповідні розрахунки були оприлюднені відділом освіти Дрогобицької міської ради, з метою приведення освітньої мережі до відповідності вимогам Міністерства освіти.

На противагу оприлюдненій інформації, в соцмережах почали поширювати лист Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України від 27.04.2023 №60 щодо формування перших класів на 2023-24 навчальний рік з наповнюваністю не більше 24 учнів у класі.

У відділі освіти наголошують, – лист носить рекомендаційний характер та стосується наповнюваності класів у 2024 навчальному році.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» на період тривалості воєнного стану призупиняється дія положення частини другої статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо граничної верхньої межі кількості учнів у класі (наповнюваності класу) державного, комунального закладу освіти, крім здобуття освіти за очною (денною) або вечірньою формою.

Відповідно до ст.32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства.

Також необхідно врахувати, що у 2023 році зменшено освітню субвенцію на 10% і не враховані години інваріативної складової у формулі субвенції. Враховуючи даний факт, а також закладену розрахункову наповнюваність класів учнями закладів загальної середньої освіти – 23,5, прийнято рішення виконавчого комітету Дрогобицької міської ради від 25.04.2023 №83 “Про формування попередньої мережі класів у закладах загальної середньої освіти мм. Дрогобича та Стебника на 2023-2024 н.р».

Відповідно до даного рішення необхідно забезпечити формування та відкриття 1-х та 10-х класів у закладах загальної середньої освіти мм. Дрогобича та Стебника на 2023-2024 н.р. з наповнюваністю не менше 25 учнів у класі та 5-х класів з наповнюваністю не менше 22 учнів у класі.

Цей крок є ефективним та допоможе сформувати спроможну мережу закладів загальної середньої освіти мм. Дрогобича та Стебника – переконані у відділі освіти.

Перейти до вмісту