Успіх реалізації стратегії «Дрогобич – Smart city» переймали учасники регіонального форуму «SMART Одещина»

16:39 28 Жовтня 2019

Центром концепції «Розумне місто» насамперед є його мешканці. Для того, щоб реалізувати цю концепцію у малих містах, не потрібно колосальних бюджетних видатків, достатньо бажання з боку органів місцевого самоврядування та підтримки громади міста.

Завдяки сприйняттю нововведень громадою Дрогобича, впродовж трьох років у місті вдалося впровадити та розвинути концепцію «Smart city». Інструменти, яких щоразу більшає, сприяють побудові партнерських відносин між громадою та владою на основі відкритості та прозорості. Більше того, електронні сервіси сприяють економії часу та зручності отримання послуг самим містянам та гостям міста. Також завдяки е-сервісам дрогобичани мають можливість не лише отримувати послуги, а й долучатися до управління містом.

Наприкінці минулого тижня, 25 жовтня, у місті Одеса відбувся регіональний форум «SMART Одещина».
Участь у Форумі взяли українські та закордонні експерти, науковці, розробники ІТ-рішень для громад, представники міст Одеської області та учасники проекту Київський Діалог з Одещини та Донеччини.

На запрошення організаторів, участь у Форумі взяли міський голова Дрогобича Тарас Кучма та керівник прес-служби міськради Зеновій Квасній, які ділися досвідом реалізації та промоції стратегії «Дрогобич – Smart city» під час панельних дискусій «Держава в смартфоні, виклики та проблеми цифрової трансформації на локальному рівні» та «Публічні комунікації — основа довіри громади до влади».

«За три роки реалізації стратегії, ми досягли чималого успіху, який визнано не лише в Україні, а й у світі. Але основне — це підтримка нововведень громадою, зокрема молоддю. Якщо на початку на зустрічах з громадою мені говорили «Ти зобов’язаний нам зробити», то тепер мені кажуть «Давайте робити разом». Тобто громада стала партнером влади. Запроваджені нами е-сервіси, сприяють не лише персональній зручності мешканців, а й загалом системі управління містом. Так ми зробили прорив у медицині і маємо систему «Електронна медицина», у освіті — запровадили технологію «Блокчейн» і одразу знівелювали маніпуляції з чергами, у комунальних закладах запровадили енергоменеджмент, що суттєво економить бюджетні видатки. Реалізували низку проектів з теромомодернізації.», — поділився з учасниками Форуму Тарас Кучма.

Також Тарас Кучма наголосив на важливості посилення системи захисту персональних даних та оперативному врегулюванню непорозумінь, які можуть виникати між надавачем та отримувачем коштів.

«Smart city» — це цифрова система, але є й людський фактор і не виключено, що можуть виникати непорозуміння. Тому важливо виробляти систему запобіжних заходів з метою уникнення непорозумінь», — додав Тарас Кучма.

У Дрогобичі сьогодні стратегію «Smart city» впроваджує відділ ІТ та аналізу спільно з КУ «Інститут міста Дрогобича». Про новинки, результати та досягнення, інформує прес-служба ДМР.

Відтак Зеновій Квасній поділився з учасниками Форуму «рецептом успіху», як підтримувати комунікацію з мешканцями міста та ефективно «розкручувати» будь-які нововведення у місті.

За підсумками Форуму варто зазначити, що досвід Дрогобича для малих міст України справді є знаковим. Про це свідчить постійне відзначення промовцями передовий досвід нашого міста. Більше того, такий обмін досвідом є гарантією того, що система «Smart city» — це не вигадка, а інструменти, які працюють.

Позитивно й те, що один із промовців — міжнародний експерт Віктор Гузун, який презентував «Естонський досвід цифрових технологій в житті держави та мешканців», також позитивно оцінив здобутки Дрогобича.

«Раніше про це місто ніхто не чув. А тепер Дрогобич у всіх на слуху. У цього міста є майбутнє і велика перспектива, зокрема й у плані інвестицій», — наголосив міжнародний експерт Віктор Гузун.

Форум відбувся за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Київського Діалогу, в межах проекту «Об’єднана мережа міст у восьми регіонах України задля підтримки місцевих реформ». В Одеській та Донецькій областях проєкт націлений на допомогу малим містам у впровадженні електронної демократії та технологічних інновації SMART CITY.

Перейти до вмісту