УП та СЗН: переваги готівкової форми надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг

12:22 10 Березня 2021
❗️ДО УВАГИ ОДЕРЖУВАЧІВ ПІЛЬГ!
👉 Інформуємо про переваги готівкової форми надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.
✅Пільги на оплату житлово-комунальних послуг передбачено законами України для окремих категорій громадян (особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, учасники війни, «чорнобильці», ветерани військової служби, діти війни тощо). При цьому знижка плати за послуги встановлена на рівні від 25 % до 100 % залежно від категорії пільговика.
Відповідно до Закону України „Про житлово-комунальні послуги” пільги на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються споживачам у грошовій формі у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
👉 Механізм надання пільг населенню у грошовій формі, запроваджений у 2019 році, передбачає розрахунок розміру пільги за соціальними нормативами незалежно від фактичного споживання послуг.
При цьому діють дві моделі грошової форми надання пільг:
🔹безготівкова – сума пільги зараховуються на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» (на персональний обліковий запис одержувача пільги), звідки перераховується банком надавачам послуг (за визначеною послідовністю) на підставі їхніх даних про нараховані платежі;
🔸 готівкова – сума пільги перераховується щомісячно безпосередньо на особистий рахунок одержувача пільги в одному з уповноважених банків або виплачується йому через поштове відділення.
🔶 Готівкова форма отримання пільг дозволяє одержувачу самостійно визначати черговість та суми оплати послуг, що важливо в умовах виникнення ситуації, коли пільговик не погоджується з нарахованими підприємством сумами.
Крім того, у разі споживання житлово-комунальних послуг в обсягах менших ніж соціальні нормативи, зекономлені кошти пільговики можуть використовувати на власний розсуд, у тому числі для оплати послуг у інший розрахунковий місяць, коли споживання збільшується у зв’язку, зокрема, з погодними умовами.
🔷 Безготівкова форма отримання пільг передбачає можливість отримання зекономлених коштів лише один раз на рік, після закінчення опалювального сезону.
Для отримання пільг у готівковій формі необхідно звернутися до

УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ДРОГОБИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

з відповідною заявою, у якій зазначити реквізити банківського рахунку, куди буде перераховуватися сума пільги.

🏫 м.Дрогобич, пл. Ринок, 1,
▫️каб. №12 або за тел. 3-85-14, 2-25-47, 068-059-93-13
🏫 м.Стебник, вул. Симоненка, 24, ▫️
каб. №2 або за тел. 44-10-09 або 095-046-14-80
‼️Наголошуємо, що пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.
Управителі, об’єднання, виконавці комунальних послуг надають до 1 жовтня та 1 травня структурним підрозділам з питань соціального захисту населення інформацію про суму простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати послуг (внесків/платежів), строк позовної давності якої не минув, щодо пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі.
У разі отримання від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг інформації про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати послуг (внесків/платежів), строк позовної давності якої не минув, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі, виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону здійснюється у грошовій безготівковій формі.
Перейти до вмісту