«Україна після війни розпочне свій розвиток з малих міст – тож маємо єднатись!», – Дрогобич відвідала офіційна делегація з Конотопа

10:17 23 Січня 2023

Обмін досвідом, а також налагодження партнерських відносин та моніторинг ситуації щодо написання грантів та проектів в підтримку громади і ВПО – з такою метою до Дрогобича у ці дні завітала офіційна делегація із міста Конотоп. Зокрема, заступник міського голови Юрій Павлов та начальниця Управління економіки Конотопської ОТГ Людмила Гапєєва. Приймали офіційну делегацію із Сумщини міський голова Дрогобича Тарас Кучма, заступник очільника громади Володимир Коцюба, а також депутат міської ради Володимир Дзерин, керівниця відділу економічного розвитку та інвестицій ДМР Леся Лазунда і менеджер КУ «Інститут міста Дрогобича» Тарас Перхун.

Заступник міського голови Конотопа Юрій Павлов розповів як з перших днів повномасштабного вторгнення російська армія намагалася підступитися до Конотопа. На щастя, сам Конотоп окупованим не був, однак постраждали навколишні села та селища.

Зараз місто відновлюється після блокади. Працюють кафе, ресторани, крамниці. Як і всі українці, конотопчани мріють, що незабаром Україна буде жити під мирним небом. Тому інтенсивно переймаються питаннями розвитку свого міста. Владу Конотопа цікавлять такі напрямки як налагодження партнерських відносин із містами-побратимами з закордону, допомога ВПО, а також розвиток економіки в непростий воєнний період.

За твердженнями міського голови Дрогобича Тараса Кучми – підтримка міст-побратимів, яких Дрогобич має з десяток, є вкрай важливою та стала у нагоді, як переміщеним особам, які з перших днів прибували в місто Котермака, воїнам, так і громадам в Україні.

Ми маємо побратимські міста у Польщі, Німеччині, Кореї, США, Франції та інших країнах. Станом на сьогодні буквально із усіх міст-побратимів ми отримали або ж отримуємо допомогу, яку використовуємо як на потреби ВПО, так і скеровуємо на передові позиції до воїнів та в деокуповані громади. Найпершими гуманітарний вантаж нам передали наші брати із польського міста Битом – це були карети швидких, медикаменти, побутова хімія, продукти харчування. Сьогодні, завдячуючи міжнародним партнерам наші навчальні заклади отримують нові меблі та мультимедійні дошки. Із Кракова нам передали дві водовозки для забезпечення довозу питної води. Тому з впевненістю можу сказати – плече допомоги ми відчуваємо від багатьох міст-побратимів та міжнародних фундацій з всього світу – за що щиро вдячні, – наголосив Тарас Кучма.

Також Тарас Кучма поділився досвідом із прийому, розміщення внутрішньо переміщених осіб. З перших днів повномасштабної війни в Дрогобичі зафункціонував Гуманітарно-координаційний центр. Де вимушено переміщені особи отримували інформацію, тимчасове поселення, продукти харчування, одяг тощо.

Сьогодні завдяки підтримці ЛОВА та небайдужих меценатів ми переобладнали під житло для ВПО старий гуртожиток у Стебнику та забезпечили 32 сім’ї новими оселями із ремонтом та необхідними меблями. На черзі завершення – спорудження 12-ти квартирного будинку для ВПО у Дрогобичі. Прекрасно розуміємо, що із тієї кількості вимушено переміщених осіб, а це понад 30 тисяч, які свого часу прибули в Дрогобич – 10 залишиться точно. Тож маємо подбати про їхній добробут, – підкреслив Тарас Кучма.

Що стосується економічних питань – то за твердженнями очільника громади у 2015 році в місті закрилося останнє промислове велике підприємство. Однак, починаючи з 2018 р. нові підприємства почали поступово з’являтися в місті. Із війною – в Дрогобич релокувало майже 20 підприємств різного напрямку діяльності – харчова промисловість, ІТ-сфера, металообробна та інші. Команда фахівців відділу економічного розвитку та інвестицій допомагає релокованому бізнесу освоїтись в Дрогобичі, надає супровід у пошуку виробничих площ тощо.

Україна після війни розпочне свій розвиток з малих міст – тож маємо єднатись! Будемо раді і надалі ділитись з вами своїм досвідом та стати у нагоді в питаннях, які вас цікавитимуть. В єдності наша сила!, – звернувся під завершення зустрічі до колег із Конотопа Тарас Кучма.

На згадку про візит посадовці обмінялись символічними дарунками та зробили спільне фото.

Додамо, усі заходи з розвитку міста Котермака та територіальної громади відбуваються в межах затвердженої Стратегії розвитку Дрогобицької громади.

 

Перейти до вмісту