Триває стратегічна сесія з ревіталізації Дрогобицької солеварні

12:05 6 Жовтня 2021

У Народному домі Дрогобича другий день поспіль 4 та 5 жовтня проходить стратегічна сесія, організована Українським культурним фондом та присвячена питанню ревіталізації ДП «Солевиварювальний Дрогобицький завод».

Питання важливості збереження найстарішого в Східній Європі постійнодіючого підприємства обговорюється не перший день.

Його неодноразово обговорювали в Дрогобичі, з залученням громадських активістів, питання відстоювали на рівні області та на державному рівні, – адже зберегти Дрогобицьку солеварню прагне і влада, і громада.

Однак Дрогобицька солеварня знаходиться у державній власності і, станом на сьогоднішній день, державою не розроблено механізму фінансової підтримки заводу та стратегії його подальшого розвитку.

Розпорядженням міського голови Дрогобича Тараса Кучми від 21 вересня 2021 року було створено робочу групу з напрацювання комплексної програми ревіталізації Дрогобицької солеварні та прилеглої території.

Робочу групу очолив заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

«Дрогобицька солеварня – це унікальне підприємство, яких немає більше в Східній Європі. Це туристичний магніт нашого міста і культурна пам’ятка, яка включає в себе не лише підприємство з видобутку та виварювання солі, але й церкви св. Юра та Чесного Хреста, – тож мова йде про збереження та розвиток цих об’єктів разом – як цілісної історико-культурної території» – наголошує заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

До робочої групи з ревіталізації Дрогобицької солеварні увійшли посадовці Дрогобицької міської ради, Львівської облдержадміністрації та обласної ради, заступник голови Фонду держмайна України, директор солеварні, представники музейної сфери, декани кафедр університетів ім. І. Франка та «Львівської політехніки», депутати міської ради, громадські активісти та експерти з питань урбаністики та архітектури.

Модератором сесії є громадський активіст, голова ГО «Прорив-місто» Олег Дукас.

В процесі сесії було обговорено питання сьогоднішнього стану підприємства, його ролі для Дрогобицької громади та можливостей впливу міста на існуючу ситуацію.

Станом на сьогоднішній день відбулось вже багато позитивних змін – Дрогобицька солеварня приймає організовані групи туристів для проведення екскурсій, тут неодноразово відбуваються еко-акції, а сама дрогобицька сіль стала брендом, який знають та популяризують в багатьох куточках України та за кордоном.

«Коли я вперше інкогніто приїхав туди, там не було нічого: ні екскурсій, ні умов, тож зараз ми повинні змінити профіль виробничого підприємства, треба щоб воно було стабільним у розвитку, – туристичному зокрема. Ми надаватимемо усю підтримку, яку можемо. Необхідна парковка, облагородження території. Гаражний кооператив неподалік також не прикрашає таку перлину. Якщо ми рухаємось у напрямку створення музею, то повинні усі разом включитись і налагодити роботу сільзаводу як музею» – зазначив заступник голови Фонду державного майна України Тарас Єлейко.

До питання збереження Дрогобицької солеварні на усіх етапах обговорення активно долучалась і обласна влада.

«Дякую всім, хто в 2019-му році зробив перший крок до змін. Потрібно робити все, щоб про Дрогобицьку солеварню чули і знали у всьому світі. Інформаційна кампанія в цьому питанні – дуже важлива. Виробництво також надважливе. Не менш важливе і вдосконалення упаковки. Ми, зі своєї сторони, й надалі допомагатимемо» – запевнив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

На важливості збереження самих будівель заводу та виробництва солі наголосив директор солеварні Олег Петренко.

«Ми всі говоримо, що солеварня це магніт в майбутньому. Але з виробництвом солі є проблеми вже зараз. Якщо його не буде, то не потрібно буде й облагородження. Кожна будівля на території у поганому стані. Коштів нема. З цим треба щось робити. Але лише якщо ми робитимемо це разом, – вірю, що зможемо його відновити» – наголосив Олег Петренко.

На важливості солеварного заводу для Дрогобицької громади наполягає і міський голова Тарас Кучма.

«Солеварня – це душа Дрогобича. Це не лише підприємство нашого міста, це його історія. Тож без душі і без такого потужного магніта Дрогобич бути не може. Тому для нас вкрай важливими є проекти розвитку туризму і промоції міста з включенням питань розвитку Дрогобицької солеварні та окультурення прилеглої території» – наголошує міський голова Дрогобицької громади Тарас Кучма.

Завдання робочої групи – напрацювати комплексну програму ревіталізації Дрогобицької солеварні та прилеглої території.
Так як завод знаходиться в державній власності, місто не може впливати на процеси його функціонування, вкладати кошти у відновлення приміщень чи фінансувати виробничий процес. Однак мова йде про збереження Дрогобицького солевиварювального заводу в комплексі з дерев’яними церквами св. Юра та Чесного Хреста – як цілісного комплексу історично-культурної спадщини, що є туристичним магнітом не лише Дрогобицької громади, але й Львівщини загалом.

Перейти до вмісту