Триває дерусифікація: низку вулиць Дрогобича, Стебника та сіл громади планують перейменувати

17:14 2 Серпня 2022

У Дрогобицькій громаді тривають заходи дерусифікації. Громада крок за кроком позбувається від пережитків комуністичного режиму, – пам’ятних знаків, історичних меморіалів, радянських книг та назв вулиць.

Ряд вулиць Дрогобича та Стебника вже перейменували, присвоївши їм імена новітніх Героїв, які захищали Україну ціною власного життя.

Однак і в Дрогобичі, і в Стебнику, і в селах громади досі залишаються вулиці, названі старими радянськими назвами або іменами осіб російського походження. Дрогобицька громада хоче остаточно від них позбавитись та присвоїти їм імена видатних осіб українського походження та новітніх Героїв України.

Сьогодні, 2 серпня, відбулось друге засідання комісії з вивчення питань щодо проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади.

Комісію очолює заступник міського голови Андрій Ковч. До її роботи долучаються депутати міської ради, історики, краєзнавці, архітектори, представники громадських організацій.

Попередньо комісією було погоджено назви вулиць, які потребують першочергового перейменування. У Дрогобичі це вулиці Гвардійська, Лермонтова, Механізаторів, Мічуріна, Рєпіна, Індустріальна, Чайковського та Некрасова (Сахарова).

У Стебнику та селах громади, відповідно до рішення комісії, перейменування потребують вулиці Миру та Перемоги, адже в час їхнього присвоєння в ці назви був закладений зовсім інший зміст.

Під час засідання комісія напрацювала ряд пропозицій по кожній з вулиць, які планують перейменовувати. Пропозиції вносили, як члени комісії, так і присутні на засіданні мешканці міста. Ряд пропозицій надійшов раніше на адресу Дрогобицької міської ради.

Комісія наголошує – до перейменування вулиць потрібно підходити виважено, адже кожна назва повинна мати історичну довідку та обгрунтування того, що особа, чиїм іменем називають цю вулицю, мала до неї певне відношення.

«Ми продовжуємо заходи дерусифікації, аби максимально очистити наші міста та села від пережитків радянського комуністичного режиму. Кожен небайдужий може висловитися та подати свою пропозицію на адресу міської ради. Надалі вкрай важливо напрацювати по кожній з них історичну довідку. В першу чергу перейменування потребують ті вулиці, які носять відверто радянські назви. Однак, хочу наголосити, що вулицю Миколи Гоголя ми перейменовувати не будемо. Це – наш письменник, якого росія намагається в нас нахабно вкрасти» – наголосив голова комісії Андрій Ковч.

Станом на сьогоднішній день комісією було зібрано пропозиції щодо перейменування ряду вулиць Дрогобича, Стебника та сіл громади.

Відповідно до рішення комісії, на сайті Дрогобицької міської ради буде оголошено публічні консультації, в рамках яких можна подати свої пропозиції з обгрунтуванням та короткою історичною довідкою щодо доцільності присвоєння тій чи іншій вулиці конкретної назви.

Перейти до вмісту