Трагедія всеукраїнського масштабу. У Дрогобичі поховають 78 останків жертв НКВС. Прес-реліз

13:30 5 Липня 2021

Кривавий слід НКВС на теренах Західної України – трагедія, наслідки якої жахають й досі. У Дрогобичі готуються до траурної події всеукраїнського масштабу. У середу, 14 липня, у місті відбудеться масове поховання 78 останків жертв НКВС, які були віднайдені у 2019 році на території саду, поблизу Меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській». Пошуковими роботами займалося КП ЛОР «Доля».

У 1990-1991 роках на території сучасного Меморіалу «Тюрма на Стрийській» було віднайдено 486 останків, які масово поховали у 1991 році.

Цьогорічний захід також планують провести масово за участі представників духовенства різних конфесій, представників влади, депутатів, громадськості.

До участі у заході запрошено голову Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького, голову Львівської обласної ради Ірину Гримак, народного депутата Ореста Саламаху та депутатів Верховної ради.

Коментарі:

«Про наслідки більшовицького терору 40-50 рр в Україні та про сьогоднішню агресію їх нащадків на східних теренах України повинен знати увесь світ. Ми повинні залучити молодь, громадськість, нагадати суспільству про цю трагедію, демонструючи фільм «Дрогобицька Голгофа», коментарі очевидців цих подій», – наголошує міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

 «Ми гідно вшануємо пам’ять жертв тоталітарного режиму. Цей захід ми проведемо на високому рівні, щоб кожен українець знав справжнє обличчя ворога та наслідки його діянь. Захід ми проведемо спільно з Львівською обласною радою», – коментує заступник міського голови з гуманітарних та соціальних питань Андрій Ковч.

 «У саду виявлено ями, в яких захоронено по 2-3, 5 і більше осіб. Всі вони були особами віком 20-30, 30-40, 50 і більше років. Очевидно, що захоронення відбувалися у нічну пору в декілька етапів. Про це свідчить хаотичність захоронень», — розповідає про розкопки депутат обласної ради та керівник меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

План заходу

14:30 – Початок. У храмах міста дзвонять дзвони. На території монастиря Св. Апп. Петра і Павла розміщені домовини. Відправляється чин панахиди.

15:00 – Процесія з домовинами рухається від території монастиря до площі Ринок.

Маршрут: вул. Стрийська – вул. І. Мазепи – пл. Ринок.

15:30 – Процесія прибуває на площу Ринок. Розставляють домовини.

15:30 – 17:00 – На площі Ринок відбувається чин похорону та віче.

17:00 – Процесія з площі Ринок рушає до Поля Скорботи.

Маршрут: пл. Ринок – вул. І. Мазепи – вул. Л. Українки – вул. В. Чорновола – вул. 22 Січня.

18:00 – 18:30 – Процесія прибуває до Поля Скорботи. Відбувається чин поховання.

* Час може бути змінено у зв’язку з погодними умовами.

Схема руху ходи

Контакти відповідальних осіб

Відповідальний за організацію заходу:

Андрій Ковч – заступник міського голови з гуманітарних та соціальних питань.

Відповідальний за комунікацію зі ЗМІ:

Зеновій Квасній – начальник управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій.

Е-скринька: [email protected].

Фото з поховання 1991 року надав Мирослав Глубіш

Перейти до вмісту