ТОП-події року: чим запам’ятається дрогобичанам 2022 рік

18:00 29 Грудня 2022

Під завісу року що минає, підбиваємо його підсумки. 2022 рік – став роком найбільших випробувань для українського народу за часи незалежності України. Повномасштабне вторгнення росії на терени України, щоденні обстріли, смерть військових та цивільного населення, розбомблені міста, енергетична криза – реалії, якими щоденно живуть українці.

Мешканці Дрогобицької громади від перших днів повномасштабної війни продемонстрували свою єдність та згуртованість. Об’єднавши зусилля, Дрогобич став форпостом та прихистком для переміщених осіб, які вимушено покинули власні домівки та оселі. Завдяки багаторічній міжнародній співпраці, вдалося оперативно налагодити логістику отримання допомоги Україні. Місцеве самоврядування вжило всіх заходів, щоб перевести роботу на «воєнні рейки».

ТОП-події, якими відзначився 2022 рік для Дрогобицької громади:

Новий Дія Центр для громади

5 січня у Дрогобичі офіційно відкрили новозбудований Центр надання адміністративних послуг – «Дія Центр».

На зведення адміністративної установи «Дія Центр» витратили понад 33 мільйони гривень з бюджетів різного рівня: 21,6 млн грн – з державного бюджету (ДФРР та субвенція на розвиток), 8,2 млн грн – з бюджету Дрогобицької міської ради, ще 3,3 млн грн додали з бюджету області.

Загалом тут можна отримати 410 адміністративних послуг.

Варто наголосити, що дрогобицький «Дія Центр» унікальний тим, що був збудованим з нуля. Будівля відповідає усім вимогам інклюзивності, адже тут передбачено безперешкодний доступ для маломобільних груп населення.

Допомога Україні

З перших днів війни Дрогобич розпочав активно залучати міжнародну допомогу для України. Велику роль відіграли налагоджені міжнародні зв’язки.

У Дрогобичі створили Гуманітарний Координаційний центр, Хаб Гуманітарної допомоги України в Польщі, Єдиний інформаційний центр, Гарячу лінію та залучили Медіацентр «Дрогобич».

Також у місті розробили чітку логістику прийому, складування та перерозподілу гуманітарної допомоги. Напрацювали базу даних щодо вільного житла та приміщень для прихистку ВПО. Для переселенців розробили інформаційні буклети, які вручали їм при в’їзді у місто. Завдяки командній роботі вдалося систематизувати роботу і перевести роботу місцевого самоврядування на «рейки війни».

Житло та прихисток для ВПО

З перших днів війни Дрогобич прийняв понад 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Більша половина ВПО залишається проживати у нашій громаді. Насамперед для переміщених осіб у Дрогобичі  облаштували під житло комунальні заклади освіти.

Відтак було прийнято рішення облаштувати житло для переселенців у Дрогобичі та Стебнику.

У Дрогобичі споруджено модульний будинок на 12 квартир.

У Стебнику переоблаштували під житло гуртожиток, у ньому 32 квартири для сімей ВПО.

В будівлі провели повне перепланування кімнат та капітальний ремонт покрівлі, фасаду, підвели необхідні комунікації.

Реалізувати проект вдалося за сприяння голови ЛОВА Максима Козицького.

Безпека громади

На початку лютого Дрогобич розпочав процедуру створення добровольчого формування територіальної оборони.

13 березня, понад 400 осіб добровільного батальйону Територіальної оборони Дрогобича, на центральній площі міста склади присягу на вірність Україні та її народу, а також отримали благословення від духовенства.

До листопада цього року учасники добровольчого формування були залучені до охорони громадського порядку та об’єктів критичної інфраструктури міста.

Дерусифікація

Відмежуватися від всього, що до 24 лютого поєднувало Україну та Росію – ключове завдання.

Завдяки активній позиції мешканців та інструментам електронної демократії, у Дрогобичі вдалося провести демонтаж елементів «радянщини» на меморіалі «Вічний вогонь.

З ініціативи міського голови Тараса Кучми створено Комісію з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади.

Завдяки комунікації з громадою, вдалося перейменувати низку вулиць, одну з яких названо іменем Героя України, дрогобичанина Івана Дацка.

Рішучістю громади було видворено таке ганебне явище, як московський патріархат. Тепер маємо гарнізонний храм імені Петра Сагайдачного.

Наразі залишається відкритим питання доцільності демонтажу пам’ятника Геврику.

Ні, московському патріархату у Дрогобицькій громаді!

У Дрогобичі не стали чекати прийняття рішень на вищому рівні, а розпочали ці процеси самостійно.

Мова йде про церкву святого Іова Почаївського, розташовану у Дрогобичі на вулиці Трускавецькій 56, яка раніше підпорядковувалась московському патріархату.

До вирішення питання та викорінення ворожої релігійної організації підійшли системно та професійно.

Ще 11 березня рішенням сесії Дрогобицької міської ради було заборонено діяльність УПЦ МП на території Дрогобицької громади.

Було проведено низку комісій та зустрічей з представниками церкви. Отцям дали час – самостійно та добровільно перейти до ПЦУ. Але так як отець МП, виявився затятим носієм «руського міра», видворяти московську патріархію з Дрогобича довелось примусово.

Відповідно до розпорядження міського голови Тараса Кучми, було створено комісію, завданням якої було розглянути питання законності функціонування церкви Московського патріархату в Дрогобичі та її переходу в підпорядкування Православної Церкви України.

Комісією було встановлено, що церква не мала належних документів ні на землю, ні на будівлю. Відтак після низки засідань, спільно з громадою, яка висловила чітке «Ні!» московському патріархату, 27 травня приміщення храму опечатали.

Коли всі прийшли до храму, аби провести тут першу спільну молитву за Україну, стало зрозуміло, що «московські батюшки» готувались до втечі та залишили по собі «голі» стіни. В церкві не було предметів іконостасу, вивезли більшість ікон та церковних атрибутів. Більше того з території зникли дзвони, а з двох будівель, розташованих на території церкви, навіть зрізали хрести.

Зараз такі процеси активно впроваджують на державному рівні.

Візит заступника міністра охорони здоров’я та відзнака трансформації медичної галузі і громаді

15 липня до Дрогобицької громади завітав заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко. Спільно із міським головою Тарасом Кучмою та начальником відділу охорони здоров’я Володимиром Чубою посадовці оглянули приміщення та проінспектували роботу КНП «Дрогобицька міська лікарня №1», КНП «Дрогобицька дитяча мiська лiкарня» і КНП «Стебницька мiська лiкарня», поспілкувалися з керівництвом та персоналом медзакладів.

«Реформа охорони здоров’я у Дрогобицькій громаді є віддзеркаленням реформування в Україні. Ви на правильному шляху і ваш досвід є прикладом змін для всієї країни», – резюмував Олексій Яременко.

Зміни у Стебницькій лікарні

У лютому в Стебницькій міській лікарні відкрили інфекційне відділення. В оновленому відділенні облаштували 16 палат, які наразі дозволяють прийняти 42 пацієнтів, а за потреби – і більше. Усі палати боксового типу. Сума витрат на ремонт інфекційного відділення становить 3,9 млн грн.

Окрім цього – у Стебницькій лікарні відкрили оновлене хірургічне відділення

У хірургічному відділі, яке тепер має дві операційні – загальну та гінекологічну, медики надаватимуть широкий спектр хірургічних послуг, зокрема, малоінвазивну хірургію, оперуватимуть гострі та хронічні хірургічні захворювання органів черевної порожнини, проводитимуть герніологію (грижі живота та діафрагми), проктологію, лапароскопічне лікування, гнійні захворювання м’яких тканин, лікування шлунково-кишкових кровотеч, гінекологічні втручання тощо.

Під кінець жовтня у КНП «Стебницька міська лікарня» відкрили відремонтоване психоневрологічне відділення.

З часу відкриття відділення 1999 року – там жодного разу не робили капітальний ремонт. У психоневрологічному відділенні функціонує сім палат та є 20 ліжкомісць. Одна із палат – наглядового типу. Це означає, що там лікуватимуть важкохворих пацієнтів, відтак медичний працівник перебуватиме в цій палаті 24/7 та стежитиме за недужими.

Нововідкрите відділення оглянув керівник департаменту охорони здоров’я ЛОВА Орест Чемерис.

У селі Бійничі відкрили оновлений дитячий садочок

В споруді дошкільної установи провели зовнішні та внутрішні роботи: пофарбували фасад, облаштували сучасну групу із новими меблями та кутками дозвілля для дітей. Подбали і про спальне приміщення для малечі – комфортні ліжка та яскрава постіль.

Також в дошкільній установі є санвузол із душовою кімнатою, комфортна роздягальня та кухня, де готуватимуть смачні страви для дітей.

Нове життя Дрогобицького долотного заводу

Дрогобицький долотний завод запрацював з новими потужностями.

Дрогобицький долотний завод — одне з найбільших в Україні підприємств з виробництва устаткування для нафтогазової та гірничорудної промисловостей, єдиний в Україні виробник бурових доліт.

Після тривалого часу роботи з мінімальними виробничими потужностями, завод отримав нових інвесторів, які планують реанімувати промислове серце Дрогобича та запрацювати з новими потужностями.

Першочергово нове керівництво погасило половину заборгованості, яка була накопичена впродовж минулих років, на суму 7,5 мільйонів гривень та завантажили виробництво комплектуючими на 3-6 місяців вперед.

Серед інших напрямків розвитку заводу — заміна на сучасне обладнання, модернізація приміщень в цілях енергоефективності та зниження собівартості витрат на виробництво продукції.

Релокований бізнес

Із перших днів війни у Дрогобич релокувало чимало бізнесу із зони бойових дій.

Зокрема, це низка підприємств із Харківщини. Серед них – кондитерське підприємство «Т -Престиж», яке в місті Котермака облаштувала виробничі лінії та здійснює випуск солодкої продукції.

Загалом, до Дрогобицької громади релокувало 18 підприємств.

Також у Дрогобич офіційно відкрили комп’ютерну академію IT STEP. Заклад релокував з міста Нікополь. Свої двері академія відкрила на базі НВК «Зефір».

З пропискою у Дрогобичі керівництво академії та персонал привітав міський голова Тарас Кучма. Під час відкриття міський голова також підписав Меморандум про співпрацю між міською радою та академією, в межах якої діти, мешканці громади, освітяни, службовці та ВПО матимуть змогу поглиблювати навики у сфері ІТ.

Індустріальний парк

У Дрогобичі заснували індустріальний парк. Таке рішення 9 червня підтримали своїм голосування депутати Дрогобицької міської ради на черговому сесійному засіданні. Представлено і концепцію майбутнього індустріального парку «ЕКО-СМАРТ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК «ГАЛІТ».

За його концепцією – площа Індустріального парку становитиме 101, 3 тис. кв. м. Орієнтовна кількість створених робочих місць – 1 470 осіб. Проаналізувавши потреби сучасного бізнес ринку, індустріальний парк «Галіт» у Дрогобичі планує об’єднати в собі таких гравців підприємництва: легку промисловість, торгівлю, ІТ-галузь, меблеву промисловість, металообробну, машинобудування, хімічну промисловість та інші.

Черг будівництва парку передбачено п’ять – увесь процес завершать за 4 роки. Першу чергу Індустріального парку «Галіт» планують відкрити за 13-14 місяців від моменту старту будівництва.

«Еко-смарт індустріальний парк «Галіт», що у Дрогобичі, внесено до реєстру індустріальних парків України. Відтак він став 10 індустріальним парком на Львівщині, який включено до реєстру промислових парків. Відповідне подання здійснив Кабінет Міністрів України.

Сільське господарство та створення КП «Тарком»

Комунальне підприємство «Тарком», яке зафункціонувало в Лішні, на базі орендованих приміщень комплексу КСП «Лішнянське» поповнюється поголів’ям рогатої худоби молочних порід.

Новостворене підприємство займатиметься молочним виробництвом, а також вирощуванням сільськогосподарської продукції.

120 корів доставили з ферми на Миколаївщині, яка знаходиться на лінії фронту та постраждала від ворожих обстрілів.

Для налагодження діяльності комунального підприємства – виділено в користування 50 гектарів земель в Лішні. На них облаштовано пасовища для худоби.

Останки жертв НКВД

Ненависть до одвічного ворога – московії, підсилюється не лише щоденними атаками, а й черговими знахідками розкопок. На території саду біля Тюрми на Стрийській віднайшли ще 24 останки закатованих жертв НКВД. Після всіх ексгумаційних процедур, рештки невинно убієнних земляків поховають з почестями на Полі Скорботи.

Нові партнери з Франції допомагають українцям долати ворога

Налагодження партнерських зв’язків із Дрогобичем, кілька фур гуманітарної допомоги, а також ознайомчі візити у місця перебування внутрішньо переміщених осіб та вивчення потенціалу громади через сільське господарство, екологічну ситуацію, війну та економіку – з такою метою до Дрогобича у грудні завітала делегація французької спільноти комун Pays sabolien на чолі з президентом Даніелем Шевальє, а також мерами міст Солем та Боуссе. Спільно із посадовцями прибула і група осіб на чолі з генеральним директором компанії Salesky – Міхаелем Мартціном, фірма якого займається побутовими відходами.

У Дрогобичі було підписано і партнерський меморандум між містом Котермака та спільнотою французьких комун Pays Sabolien.

Місто магдебурзького права

У день свята Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня, дрогобичани відзначали одразу три важливі для міста дати: християнське свято, 931-у річницю з Дня заснування міста та 600-ту річницю надання Дрогобичу Магдебурзького права.

У 1422 році Дрогобичу було надано Магдебурзьке право, а посаду міського війта тоді обійняв магнат Ян Менжик. Надання місту такого високого статусу яскраво свідчить про те, яким важливим вже на той час був розвиток економіки, зокрема в частині солеваріння для польського королівства.

З нагоди 600-ї річниці отримання Дрогобичем Магдебурзького права, біля Ратуші розмістили символічний документ, який засвідчував цю важливу історичну подію.

Під час урочистостей, громаді міста презентували символічний ключ, який автентичний тогочасній версії.

Сьогодні Дрогобицька громада знана своє полікультурністю. З цієї нагоди у місті провели фестиваль культур «Свій кут».

А чим Вам запам’ятався рік, що минає? Залишайте свої відгуки у коментарях.

Перейти до вмісту