Тисячі прийнятих переселенців та тонни гуманітарної допомоги: як працює Дрогобицька громада у воєнний час

20:07 20 Березня 2022

Минуло більше трьох тижнів з часу повномасштабного нападу Росії на територію України та щоденних обстрілів багатьох українських міст. Розуміючи виклики та відповідальність, яка лягає сьогодні на плечі міст західної України у зв’язку з необхідністю допомоги воїнам та підтримки тимчасово переміщених осіб, які опинились без даху над головою, у Дрогобичі одразу ж створили Гуманітарний Координаційний Центр.

Центр працює за напрямками:
– Прийом та поселення тимчасово переміщених осіб, які переїхали до нас з територій, що піддались ворожим обстрілам з боку росії.
– Облік переселенців
– Збір коштів та гуманітарної допомоги для переселенців
– Збір коштів та необхідних речей для воїнів, які зараз захищають Україну та добровольців територіальної оборони.
– Збір та доставка допомоги, яку ми отримуємо з-за кордону
– Допомога містам, які, через ворожі обстріли чи облогу опинились на межі гуманітарної кризи
– Координація всіх зусиль та волонтерського руху.

Відповідно до розпорядження міського голови, очолює Координаційний Гуманітарний Центр заступник міського голови Андрій Ковч, а робота в ньому розподілена за напрямками з чітким розподілом відповідальності залучених осіб.

Станом на 19 березня у Дрогобичі прийняли вже більше 5 600 тимчасово переміщених осіб. Для розміщення переселенців задіяно гуртожитки вищих навчальних закладів, коледжів та технікумів. Окрім цього люди проживають на базі 8-ми шкіл Дрогобицької громади.

У резерві – близько тисячі місць, облаштованих у трьох інших навчальних закладах.

Всі тимчасово переміщені особи забезпечені безкоштовно – житлом, харчуванням, медичною та психологічною підтримкою, а також щоденним корисним дозвіллям.

До роботи з переселенцями задіяні 42 психологи, які працюють як з групами осіб, так і в індивідуальному порядку.

Станом на ранок 19 березня управлінням соціального захисту населення ДМР взято на облік 3987 тимчасово переміщених осіб. Облік людей продовжується. Після реєстрації людям видають пакунки з допомогою – речі першої необхідності, засоби особистої гігієни та продукти харчування, розраховані на тиждень перебування в нашій громаді.

Станом на 19 березня управлінням соціального захисту видано переміщеним особам 17,3 тонни гуманітарної допомоги.

Вся зібрана допомога зберігається на складах та обліковується.

Окрім допомоги, яку з перших днів війни активно надають місцеві мешканці, Дрогобич продовжує отримувати чимало вантажу з-за кордону. В першу чергу громада намагається залучати допомогу для наших воїнів – речі, які в Україні купити сьогодні важко – це бронежилети, каски, оптичні окуляри, приціли, тепловізори, рації і тд.

Станом на сьогодні, завдяки об’єднаним зусиллям Гуманітарного Координаційного Центру, особистим зв’язкам керівництва громади та налагодженій комунікації з закордонними партнерами, вдалось доставити вже 13 вантажівок з гуманітарною допомогою з-за кордону. Окрім великовантажних фур, їдуть десятки менших вантажівок чи мікроавтобусів.

Також гуманітарну допомогу скеровують з міст Польщі, Італії, Німеччини, Великобританії, Франції та ін.

В рамках міжнародної співпраці Дрогобицька громада отримала вже 5 автомобілів швидкої допомоги, а разом з ними – чимало медичних засобів та препаратів. У планах – ще дві вантажівки. Це реанімобілі, які не простоюють намарно в Дрогобичі, вони вкрай необхідні сьогодні.

Дві автівки швидкої допомоги Дрогобич передав для потреб фронту. Інші – задіяні до евакуації та доставки поранених бійців з гарячих точок нашої країни до рідного міста та наших медичних закладів.

Схожим чином перевозимо інші автомобілі – позашляховики, необхідні нашим військовим підрозділам у бойових точках.

Окрім допомоги переселенцям, які тимчасово проживають у нашій громаді, – Дрогобич допомагає тим містам, які через ворожі обстріли чи облогу опинились на межі гуманітарної кризи.

Відтак протягом кількох тижнів такі гуманітарні конвої багаторазово відправлялись на Київ, Фастів, Ірпінь, Васильків. Намагаємось допомагати усім, хто звертається до нас за допомогою.

Повертаючись назад дрогобичани організовують вивезення поранених бійців, а також евакуацію цивільного населення – тих людей, які, через постійні ворожі обстріли, не можуть виїхати самотужки.

Продовжуємо збір коштів для потреб наших воїнів. Їх скеровують на пошиття форм, спальників, заправку транспорту, придбання базових термінових речей для наших воїнів.

Окрім збору коштів готівкою, – у Дрогобичі створено спеціальні благодійні рахунки для збору коштів на підтримку України. Видатки скеровують на пальне для доставки гуманітарної допомоги чи термінові засоби, необхідні воїнам.

До всіх процесів з перших днів активно залучені волонтери.

На базі Дрогобицької міської ради працює єдиний інформаційний центр, який надає необхідну інформацію та консультує як переміщених осіб, так і місцевих мешканців, які бажають долучитись до волонтерської роботи.

Також протягом останнього тижня у Дрогобичі діє call-центр – єдина лінія допомоги, який працює із залученням ресурсів міської ради та волонтерів і щоденно надає усю необхідну інформаційну підтримку як переселенцям, так й місцевим мешканцям.

Перейти до вмісту