Теорія і практика: Як університетський потенціал застосують в управлінні громадою

17:12 13 Січня 2021

Дрогобич – університетське місто. Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка завжди представлений на загальноміських подіях, а його керівництво та науковці презентують місто на всеукраїнській та міжнародній аренах.

Після утворення Дрогобицької територіальної громади сфери управління збільшуються. Відтак є потреба у застосуванні нових знань та практик. Про те, як університетський потенціал застосують в управлінні громадою говорили під час зустрічі, яка відбулася 12 січня у стінах ратуші.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма, керівник КУ «Інститут міста» Володимир Кондзьолка, ректор Надія Скотна, проректор Юрій Вовк, декан історичного факультету Микола Галів, декан біолого-природничого факультету Світлана Волошанська обговорили перспективу та вектори співпраці в межах розвитку Дрогобицької громади.

На початку зустрічі Тарас Кучма проінформував присутніх про потенціал та ресурси, які є в межах утвореної Дрогобицької територіальної громади. Зокрема наголосив, що потрібно розвивати сільські території.

Володимир Кондзьолка розповів про Стратегію економічного розвитку, яку затверджено для міста Дрогобича. Ключовим пріоритетом є орієнтованість міста на мешканців. Один з ключових напрямків – розвиток медицини. Дрогобич – університетське місто. Місцевий туризм базується на історії. Сусідні зони курорту та відпочинку можуть сприяти розвитку біоекономіки. В управлінні важливо застосовувати дані. Саме так охарактеризував стратегічний розвиток міста та громади керівник КУ “Інститут міста”.

Своєю чергою Тарас Кучма наголосив на важливості участі у цих процесах університетської спільноти.

Надія Скотна зазначила, що університет вже працює у трьох кластерах:
1. Освітній: інформаційно-профорієнтаційна робота.
2. Культурний кластер: культурно-просвітницька робота, фестивалі.
3. Спорт

Надія Скотна зазначила, що університет готовий долучатися до співпраці у галузях ІТ-технологій, краєзнавства, туризму, біоекономіки. Для цього ректорка запропонувала укласти угоду про співпрацю.

Микола Галів інформував про науковий підхід до історії міста і району. Це, за словами історика за фахом, може сприяти розвитку туризму як у місті, так і в ОТГ: розробці туристичних маршрутів, розвитку інфраструктури.

Світлана Волошанська більш детально розповіла про можливості дослідження води, ґрунту на визначених територіях та розвитку садівництва. За її словами на території ОТГ можна вирощувати лікарські рослини, окрім того, як розвивати фермерство.

Підбиваючи підсумки, обидві сторони домовилися про наступну зустріч, яку запланували на кінець січня. Під час другої зустрічі буде сформовано детальний перспективний план дій та співпраці.

Перейти до вмісту