Тему «Шпихліру» зрушено з мертвої точки. Громада визначатиме концепцію облаштування простору

20:37 27 Січня 2021

Ситуацію з будівництвом тимчасової дороги попри Шпихлір врегульовано. Більше того, розголос про важливість цієї пам’ятки дав позитивний ефект.

Насамперед зазначимо, що 27 січня виконавчий комітет Дрогобицької міської ради, з ініціативи заступника міського голови з гуманітарних та соціальних питань Андрія Ковча, прийняв рішення про внесення змін у рішення виконкому від 13.10.2020 № 246.

Нове рішення прийнято через виявлення факту можливого порушення чинного законодавства у зв’язку з проведенням земляних робіт поруч із будівлею “Міський шпихлір – житниця” (пам’ятка архітектури національного значення – Житниця (мур.) ох. № 380) у м. Дрогобичі, керуючись п.7 ч.а ст.30, ст.40 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

«Роботи по влаштуванню благоустрою згідно п. 1 виконувати лише після отримання письмового дозволу від відповідного органу охорони культурної спадщини та письмового погодження від департаменту міського господарства Дрогобицької міської ради», – йдеться у тексті рішення виконкому.

Після прийняття нового рішення виконавчим комітетом, цього ж дня Андрій Ковч зустрівся з представниками регіональними координаторами ВІ «Активна громада» Оленою Юркевич та Лесею Нестор, а також Олегом Дукасом – головою ГО «Прорив-місто». Тема зустрічі “Проведення консультацій з громадою щодо реставрації будівлі Шпихліру, наповнення цієї будівлі та облаштування території”.

«Сьогоднішнім рішенням виконкому ми заблокували будівництво дороги і на цій темі поставлено крапку. Наголошую, що сама будівля знаходиться у віданні департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА. Земля належить громаді міста. Шпихлір включено до програми «Велика реставрація». Також планує виділити кошти й область. Якщо нам вдасться реалізувати ці проєкти, наступним етапом ми зможемо забрати відреставровану будівлю у майно громади. Зараз наше спільне завдання – провести консультації з усіма зацікавленими сторонами і визначити концепцію облаштування як будівлі, так і території», – звернувся до учасників зустрічі Андрій Ковч.

На думку заступника міського голови, у самій будівлі Шпихліру має вирувати життя. Це не має бути класичний музей. Якщо будуть кошти, будівлю потрібно наповнити інтерактивними засобами для дозвілля дітей та громади, зацікавлення туристів.

У підсумку зустрічі, сторони домовилися про напрацювання плану щодо проведення консультацій та створення робочої групи.

Перейти до вмісту