Творив в ім’я України – у Дрогобичі відкрили меморіальну таблицю на честь В’ячеслава Чорновола

18:15 23 Грудня 2022

24 грудня виповнилося б 85 років з дня народження видатного українця, громадського діяча та провідника національно-визвольного руху шестидесятників та дисидентів – В’ячеслава Чорновола. Усе своє життя В’ячеслав Чорновіл жив, працював та боровся в ім’я України, її ідеалів, соборності та незалежності. Політичний в’язень таборів СРСР, голова Народного руху України – Чорновіл своїм життєвим прикладом закликав українців до розбудови власної держави, її єдності та сповідування головного ідеалу державності – однієї мови.

У Дрогобичі відомого державотворця з нагоди його 85 уродин вшанували встановленням меморіальної таблиці. Її у переддень ювілею – 24 грудня відкрили на фасаді Ліцею №3, який носить ім’я В’ячеслава Чорновола. Непересічна подія згуртувала владу та громаду міста. На захід прибули – міський голова Тарас Кучма, депутат Львівської обласної ради Сергій Дзядик, депутати міської ради, духовенство міста, службовці, освітяни та учні.

Патріотичний захід розпочали виконанням Гімну України та вшануванням пам’яті полеглих українських Героїв.

Відтак, учні Ліцею №3 ознайомили присутніх із постулатами, які сповідував усе своє життя В’ячеслав Чорновіл.

Відкрити пам’ятну таблицю доручили міському голові Тарасу Кучмі. Чин освячення здійснив отець Юрій Завійський.

Для нашого міста – це ще один важливий історичний момент – ми вшановуємо сьогодні непростого українця, патріота, вшановуємо людину, шлях якої був тернистий. В’ячеслава Чорновола ламав комуністичний режим та засуджував його до таборів. Однак, він залишився вірним своїм ідеалам, баченням та Україні. Маючи непересічні здібності, Чорновіл міг бути досить успішним журналістом, добрим науковцем, але він обрав інший шлях – шлях мученика та поборника української державності. Як бачимо з його життя, з його поступу, з його дій та мрій – він цей шлях пройшов вдало, не зламався, не здався та не опустив руки. А від випробувань став лиш міцнішим, впевненішим та набирався сили, щоб реалізувати сповна свої мрії – мрії про вільну, незалежну Україну, – наголосив у своєму виступі перед присутніми отець Юрій.

Рішення про встановлення у Дрогобичі меморіальної таблиці на фасаді Ліцею №3 було прийнято кілька тижнів тому Сесією міської ради з ініціативи депутатів – Романа Курчика, Романа Шагали, Ганни Іваночко та Богдана Звіра. Рухівці переконані – постать Чорновола, як державотворця вартує бути пошанованою в меморіальній таблиці та стане нагадуванням майбутнім поколінням про подвиги та життєві креда Чорновола.

До слова, минулого тижня з нагоди 85-річчя Чорновола, у бібліотеці було проведно творчий вечір, присвячений Герою України.

Коли думаєш про В’ячеслава Чорновола, то для більшості із нас його життя асоціюється із кометою – воно було яскравим і трагічним водночас. Чорновіл залиш по собі основне – мудрі настанови, цінності, правильні ідеали для розвитку та розбудови рідної держави. Історія Чорновола тісно пов’язна з Народним рухом України – у цій організації завжди були люди велети. Сьогодні по Україні більше 20 шкіл названі його іменами і ми повертаємось до тих цінностей, які сповідували шестидесятники. Коли весь наш народ, вся нація піде в одному керунку – ми збудуємо міцну та незламну країну, ту про яку мріяв та якою жив В’ячеслав Чорновіл, – підкреслив у виступі перед присутніми депутат Львівської обласної ради Сергій Дзядик.

Жити ідеалами Чорновола та гідно продовжувати їх – усіх присутніх, а головне молодь навчального закладу закликала директор Ліцею №3 Оксана Чайковська. За її словами – недаремно на меморіальній таблиці написали символічні слова Чорновола – «Україна починається з тебе». Це означає, що кожен із нас має вшановувати та пам’ятати історію свого краю, рідну мову та культуру.

Наш навчальний заклад має напрочуд мудрого, виваженого, гордого та славного покровителя. В’ячеслав Чорновіл напевне є гідним прикладом для не одного покоління. Будучи представником талановитої багатогранної когорти шістдесятників він вибрав тяжкий і тернистий шлях – шлях на якому його супроводжували дві зірки – свобода та віра в Україну. Він прагнув жити та творити у свобідній та незалежній Україні і до цього закликав і інших. Тому нашим дітям маємо прищепити його ідеали, – наголосила Оксана Чайковська.

Перейти до вмісту