Тарас Кучма сподівається на відповідальність та рішучість керівництва району

14:19 23 Березня 2021

На офіційній сторінці Дрогобицької районної державної адміністрації 17.03.2021 було розміщено публікацію із заголовком «Степан Кулиняк сподівається на позитивне вирішення проблеми районної бібліотеки». У цій статті зазначено, що голова Дрогобицької райдержадміністрації зустрівся з працівниками центральної районної бібліотеки, на якій йшлося про «критичну ситуацію, що склалася з ЦБС у зв’язку з реформою децентралізації».

У статті зазначено, що «центральну районну бібліотеку та централізовану бухгалтерію на фінансування Дрогобицької ТГ не взяли».

Так, згідно з рішення Дрогобицької районної ради від 29.12.2020 №28 було вирішено передати у комунальну власність Дрогобицької міської ради Львівської області «Централізовану бібліотечну систему (код ЄДРПОУ 34341899)» у складі її філій, які знаходяться на території Дрогобицької міської територіальної громади. Однак, у переліку філій які передаються, не було зазначено центральної районної бібліотеки. Таким чином, при формуванні переліку бюджетних установ, які передаються Дрогобицькій міській раді було допущено помилку, яку тепер Дрогобицькій районній раді необхідно виправити.

Про це наголошують у відділі правового забезпечення Дрогобицької міської ради.

Щодо централізованої бухгалтерії відділу культури Дрогобицької райдержадміністрації. У статті є посилання на роз’ясненні Міністерства культури та інформаційної політики України де зазначено, що «районні ради і районні державні адміністрації не мають права ліквідовувати районні заклади культури і зобов’язані передати їх на баланс територіальної громади». Юристи міськради зазначають, що централізована бухгалтерія, про яку йдеться у вищезгаданій статті, не є окремою юридичною особою, а лише структурним підрозділом відділу культури районної державної адміністрації, який не можна окремо зареєструвати за новим власником без його належного виокремлення, тому об’єктивно не можливо прийняти централізовану бухгалтерію в комунальну власність Дрогобицької міської ради.

Також юристи міськради наголошують, Дрогобицькій міській раді не є байдужими проблеми, які виникли у зв’язку з передачею установ та закладів територіальним громадам нашого району.

Аналогічні проблеми виникли з вивільненням працівників Дрогобицького районного центру соціальних служб для сімей, дітей та молоді, який фінансувався з районного бюджету. Так, для розрахунку з працівниками даної установи Дрогобицькою міською радою з міського бюджету вже було виділено 321 тис.грн.

Станом на сьогодні Дрогобицькою міською радою прийнято 22 заклади загальної середньої освіти, 2 заклади позашкільної освіти та 1 заклад дошкільної освіти із загальною кількістю працівників понад 680 осіб. Також нами прийнято 29 народних домів та 23 бібліотечних філії із загальною кількістю працівників 50 осіб.

Попри те, що функції установ, які передаються Дрогобицькій міській раді часто дублюються з аналогічними установами, які вже функціонують у структурі виконавчих органів міста, необхідно наголосити, що Дрогобицькою міською радою прийнято 100% закладів, які належно передавались районною радою та знаходяться на території Дрогобицької міської територіальної громади. Окрім цього, керівництво Дрогобицької громади максимально сприятиме захисту прав та законних інтересів працівників вивільнених з районних структурних підрозділів, шляхом надання переваги при працевлаштуванні на вакантні посади в органах місцевого самоврядування.

Керівництво Дрогобицької громади на чолі з Тарасом Кучмою вважає, що вирішувати проблеми працівників районних центральних установ та закладів культури і освіти, які обслуговували всі ті заклади культури та освіти району, що зараз увійшли до п’яти територіальних громад, необхідно разом та пропорційно до частини установ, що перейшла кожній новоствореній територіальній громаді.

Також, варто зазначити, що районна рада маючи бюджет близько 4,5 млн. грн. на утримання свого власного апарату, не спромоглася спрямувати ці кошти на ліквідацію наслідків щодо заборгованості зі заробітної плати працівників своїх установ.

Що стосується тих структурних підрозділів, які не передаються територіальним громадам та в яких засновником є Дрогобицька районна рада, то ще у жовтні слід було попередити працівників про їх вивільнення та внести зміни до районного бюджету з метою передбачення коштів на проведення відповідних розрахунків з працівниками. Але, на жаль, цього не було зроблено, тому станом на березень 2021 р. існує заборгованість з виплати заробітної плати, працівники не звільнені та не попереджені про наступне вивільнення, а основне, заборгованість перед людьми росте з кожним днем.

Фото: з мережі Інтернет

Перейти до вмісту