Стратегію розвитку навчальних закладів Стебника депутати вирішили доопрацювати

17:31 15 Вересня 2022

Під час чергового засідання сесії Дрогобицької міської ради депутати розглянули проект рішення про внесення змін до стратегії розвитку освіти на території Дрогобицької МТГ, яка була затверджена 22 квітня 2021 року (рішення №287).

Голова профільної депутатської комісії Роман Грицай у своїй доповіді озвучив низку зауважень комісії та пропоновані зміни до проекту рішення в частині запланованих заходів реорганізації освітніх закладів міста Стебник.

В обговоренні питання взяли активну участь депутати.

Начальник відділу освіти Віталій Вовків доповів про напрацьований проект реорганізації освітньої сфери.

Він озвучив чіткі розрахунки існуючих витрат на утримання освітніх закладів, дані про їх наповнюваність, вимоги міністерства та прогнозовану економію, яку можна отримати в результаті злиття чотирьох шкіл в один ліцей.

Зараз ми вносимо зміни до стратегії. Це лише концепція, відповідно до якої відділ освіти має напрацювати подальші дії та проект майбутньої реорганізації. Основне завдання – сформувати до 1 вересня 2023 року на базі чотирьох шкіл Стебника один потужний Стебницький ліцей, який зможе надавати якісну освітню послугу та конкурувати з іншими закладами нашої громади та сусідніх громад, – наголосив Віталій Вовків.

Відповідно до озвученої інформації – заходи реорганізації є вимушеним кроком з метою оптимізації витрат в освітній сфері та покращення якості освітніх послуг у Стебнику.

Станом на сьогоднішній день середня наповнюваність класів по школах Дрогобича становить 98%, а це – не менше 27 дітей в класі. У Стебнику ця цифра перебуває на рівні 59%, або 23 дитини в класі.

Відповідно до вимог Міністерства освіти, фінансування освітніх закладів здійснюється у форматі «гроші йдуть за дитиною», а державна субвенція нараховуватиметься на заклади освіти, при наповнюваності класів не нижче 25 дітей в класі.

Відтак, якщо не провести об’єднання шкіл та не підвищити наповнюваність класів – заклади Стебника залишаться недофінансованими і додатковим тягарем лежатимуть на місцевому бюджеті.

В разі проведення заходів реорганізації – можна економити близько 4 мільйонів гривень в рік та скеровувати їх на цільові заходи покращення матеріально-технічної бази освітніх закладів і розвиток новоутвореного майбутнього ліцею.

Тут важливо правильно розставляти акценти. Бо ніхто не збирається нічого закривати. Йде мова про те, що треба напрацювати механізм реорганізації освітніх закладів. І зробити це треба таким чином, щоб максимально зберегти наявні ресурси та покращити умови і якість освіти. Особливо в частині збереження наповнюваності профільних ліцейних класів, щоб старші класи не їхали вчитись в інші заклади громади, чи до Трускавця, який взагалі є іншою громадою. Це потрібно робити, але попереду ще непочатий край роботи, – наголосила депутатка міської ради Наталія Беднарчик.

Головні зауваження депутатського корпусу стосувались того, що депутати не отримали вчасно повноцінних роз’яснень та розрахунків від відділу освіти. Відтак досі мають багато необговорених питань.

Спочатку відділ освіти подав нам на розгляд варіант створення Стебницького ліцею на базі 7-ої школи та приєднання до неї трьох інших шкіл. Однак ми на комісії вирішили, що всі школи в цьому процесі мають бути рівними і ми не повинні робити різниці, – доповів депутат Дрогобицької міської ради, голова профільної депутатської комісії Роман Грицай.

Прокоментував ситуацію і міський голова, який наголосив на важливості прийняття таких рішень.

Ми вже приймали рішення по реорганізації шкіл Дрогобича. Вони теж були непопулярними і давались нам дуже нелегко. Але завдяки прийнятим рішенням нам вдалось втілити революційні зміни в освіті Дрогобича. Такий шалях ми пройшли реформуючи медицину. Результати реформи медицини зараз відзначають у міністерстві. В освіті зараз маємо зробити наступний крок. І ми йдемо на нього свідомо. Не тому, що ми так собі придумали, а тому, що ми ретельно вивчили це питання, підготували розрахунки стосовно прогнозованої економії. Та головне – ці заходи мають підвищити рівень якості освіти у Стебнику і зробити майбутній заклад конкурентоспроможним, – наголосив Тарас Кучма.

Сьогодні на сесії не вистачило голосів для внесення змін до стратегії розвитку освіти на території Дрогобицької МТГ. Заплановані зміни до стратегії допрацьовуватимуть у відділі освіти, спільно з депутатським корпусом аби повернутись до розгляду цього питання вже найближчим часом.
Нагадаємо, раніше в межах втіленої оптимізації закладів освіти, у 2021 році в Дрогобичі було реорганізовано 9 шкіл. Цьогоріч триває робота над оптимізацією освітніх закладів у Стебнику. Над цим працювала спеціальна комісія, створена з числа освітян та депутатів.

Після проведеної роботи комісія рекомендувала відділу освіти наступне: протягом навчального року 2022-2023 років навчальний процес у школах Стебника продовжити у незмінному форматі. Що ж стосується наступного навчального року, то з 1 вересня 2023 року, за рекомендацією комісії, у Стебнику має функціонувати одна юридична особа – Стебницький ліцей І-ІІІ ступенів. Відповідно буде проведено перереєстрацію та оголошено конкурс на посаду керівника.

До слова, в закладах загальної середньої освіти ДМР функціонує 541 клас, у яких навчається 12 421 учень. З них у Стебнику – 69 класів та 1 655 учнів.

Наразі на одного учня у закладах загальної середньої освіти Дрогобича затверджено кошторисні призначення на 2022 рік у розмірі – 6 929 грн., а на одного учня закладів загальної середньої освіти Стебника затверджено – 10 486 грн.

Заходи оптимізації повинні скоротити витрати на утримання навчальних установ, а вивільнені кошти скерувати на покращення умов навчання, шляхом збереження робочих місць та підвищення якості освіти в Стебнику.

Перейти до вмісту