Стебницьке провалля: Розпочато будівництво нової дороги та водогону

16:23 28 Серпня 2020

У четвер, 27 серпня, розпочали будівництво магістрального водогону “Гірне-Дрогобич”. Водогін перенесуть за межі небезпечної ділянки гірничого відводу Стебницького “Полімінералу”. Водогін постачає воду для близько 60 тисяч осіб, з них 80 % – жителі Дрогобича, сіл Модричі, Раневичі, Почаєвичі, Михайлевичі. Перенесення водогону проводять, щоб запобігти його пошкодженню через збільшення сейсмічної активності у районі техногенної катастрофи регіонального масштабу у Дрогобицькому районі.

Також розпочато роботи з будівництва нової дороги в обхід Трускавця.

Про це інформує прес-служба ЛОДА.

Хід виконання робіт оглянули голова ЛОДА Максим Козицький, заступник голови Дрогобицької РДА Тарас Матолич, міський голова Дрогобича Тарас Кучма разом із заступниками Ігорем Германом та Володимиром Коцюбою, начальник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала, міський голова Стебника Петро Старосольський.

«Про потребу перенесення 800-метрового магістрального водогону Гірне-Дрогобич заговорили ще 2017 року, коли поблизу Дрогобича та Трускавця стався землетрус. Тоді у зоні недіючих розробок «Полімінералу» над карстовою пустотою обвалилося склепіння. А цієї весни земля на цій ділянці знову провалилася. Ситуація небезпечна. Якщо стануться нові провалля, Дрогобич і сусідні села залишаться без води. Ми клопотали, щоби кошти виділили з резервного фонду держбюджету. Нам скерують майже 27 млн гривень – всю необхідну суму. Гроші вже почали надходити. Сьогодні роботи відновили. До кінця року плануємо ввести водогін в експлуатацію», – наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Як відомо, восени 2017 року в Дрогобицькому районі утворилось провалля земної поверхні, внаслідок неналежного виконання умов консервації рудника власником “Стебницького гірничо-хімічне підприємства “Полімінерал”. У 2018 році Львівська ОДА звернулась до Кабміну щодо виділення коштів для перенесення водогону.

Відтак, Уряд виділив відповідні кошти з державного резервного фонду для проведення робіт. Облержадміністрація уклала угоду з підрядною організацією ТзОВ “Будівельне управління механізації”, яка виконала роботи на загальну суму понад 6 млн грн. У зв’язку з необхідністю корегування проектно-кошторисної документації в частині зміни прокладання траси водопроводу, перенесення ліній електропередач та призупинення фінансування роботи відтермінували. У 2019 році внесли зміни до проектно-кошторисної документації, відтак, загальна кошторисна вартість об’єкту склала 33 млн 129 тис гривень.

З урахуванням виконаних робіт на об’єкті, вартість робіт, що підлягають виконанню для завершення будівництва, становить 26 млн 851 тис грн. За клопотанням облдержадміністрації цьогоріч з резервного фонду державного бюджету виділили 26 млн 666 тис гривень для перенесення магістрального водогону Гірне-Дрогобич на іншу ділянку. На сьогодні виконані роботи з прокладання 216 м діаметром 600 мм.

На об’єкті працюють 7 одиниць техніки та 12 робітників Довжина магістрального водогону по осі траси (паралельна прокладка) – 778 м, в тому числі водогін діаметром 600 мм – 767 м, водогін діаметром 800 мм – 778 м. Зазначимо, водогін Гірне-Дрогобич планують ввести в експлуатацію до кінця року.

Перейти до вмісту