Стартують громадські обговорення щодо демонтажу «Вічного вогню»

10:55 3 Серпня 2021

Дрогобицька територіальна громада розпочала публічні громадські обговорення щодо демонтажу «Вічного вогню» та подальшого благоустрою даної території.

У Дрогобичі на перехресті вулиць Самбірська, Івана Франка, Лесі Українки, Січових Стрільців ще за часів радянської влади було встановлено меморіал слави «Кладовище радянських воїнів», більш відоме в місті під назвою «Вічний вогонь».

Меморіал пам’яті жертв німецько-радянської війни був побудований у 1974 році. За свідченнями дрогобичан старшого покоління, в цьому місці ховали співробітників підрозділів НКВС-МВС та НКДБ-МДБ-КДБ, які загинули в післявоєнний період в боях з борцями за незалежну Україну.

Впродовж усієї історії нашого народу українці пожинають плоди «дружби» з сусідом-агресором. В часи радянської влади відбувалось поневолення українських земель та жорстокі вбивства українців. В тому числі співробітниками НКВС. Загарбницькі апетити Росії не зменшуються і сьогодні – вже сім років на сході України триває російсько-українська війна та проливається кров україських воїнів, які захищають рідну землю.

Представники громадських об’єднань міста неодноразово порушували питання про необхідність демонтажу «Вічного вогню» у Дрогобичі – як елементу тоталітарного комуністичного режиму.

Після подій з демонтажем монументу слави у Львові, це питання набуло ще більшої актуальності в Дрогобичі.

Демонтаж радянських пам’ятників на території України є одним з ключових аспектів декомунізації.

Питання демонтажу радянського меморіалу є непростим. Окрім перенесення залишків захоронених радянських воїнів, необхідно вирішити питання щодо подальшого облаштування цієї території.

Щоб прийняти виважене та розумне рішення, міською радою оголошено публічні громадські консультації. Відповідне доручення підписав 29 липня заступник міського голови Дрогобицької ТГ Андрій Ковч.

Ми твердо переконані, що радянським пам’ятникам не місце в Дрогобичі. Але все потрібно робити виважено. Основною метою проведення публічних громадських обговорень є збір ідей від усіх небайдужих мешканців, їх обговорення та подальше розроблення технічних завдань щодо упорядкування території, де сьогодні розташований меморіал слави «Кладовище радянських воїнів». Прийом ідей, пропозицій та зауважень триватиме до кінця серпня. Нам важливо почути якомога більшу кількість громадського активу та спільно прийняти правильне рішення, – зазначає Андрій Ковч.

Відповідальний структурний підрозділ – Управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій.

Строки збору електронних та письмових пропозицій: 02.08.2021 – 31.08.2021.

Для участі в публічних консультаціях Ви можете:

– Залишити коментар на сервісі електронних консультацій;

– Написати електронного листа з поміткою «Вічний вогонь. Пропозиції» на електронну пошту: [email protected]

– Написати листа на Дрогобицьку міську раду за адресою: 82100, пл. Ринок, 1, м. Дрогобич, Львівська обл. З поміткою «Вічний вогонь. Пропозиції».

Строк і спосіб оприлюднення результатів публічних консультацій: до 06.09.2020 на офіційному сайті Дрогобицької міської ради.

Перейти до вмісту