Справедливість відновлено: Верховний суд підтвердив законність використання Дрогобицькою міською радою Броницького сміттєзвалища

10:07 24 Листопада 2022

Більше чотирьох років тривала судова тяганина з відновлення права на законне використання Дрогобицькою міською радою земельної ділянки – міського полігону, розташованого у селі Брониця.

Нещодавно Верховний суд відновив справедливість у цьому питанні та задовольнив касаційну скаргу Дрогобицької міської ради в частині прийому ТПВ на Дрогобицький міський полігон, що знаходиться на території Брониці.

Нагадаємо, як усе відбувалось. 14 лютого 2018 року Броницькою сільською радою було прийняте рішення №234 «Про заборону приймання ТПВ на Дрогобицький міський полігон твердих побутових відходів на території Броницької сільської ради».

В березні Дрогобицька міська рада була вимушена звернутись до суду з позовом, в якому просила визнати незаконним та скасувати дане рішення.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 10 жовтня 2018 року адміністративний позов Дрогобицької міської ради було задоволено повністю. Суд визнав протиправним та скасував рішення Броницької сільської ради. Однак, як не дивно, постановою восьмого апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2019 року рішення Львівського окружного адміністративного суду було скасовано та ухвалено нове, яким Дрогобицькій міській раді було відмовлено у задоволенні позову.

Цим рішенням суду та незаконним рішенням Броницької сільської ради користувались псевдоактивісти, які організовували протести, підбурювали місцевих мешканців, блокували в’їзд на територію полігону та перешкоджали використовувати земельну ділянку за призначенням.

З метою відновлення справедливості Дрогобицька міська рада подала касаційну скаргу, в якій надала обгрунтовані докази порушення норм матеріального та процесуального права та вимагала скасування протиправного рішення і задоволення позову.

Раніше судами було встановлено, що земельна ділянка, на якій розташований Дрогобицький полігон твердих побутових відходів, перебуває у користуванні Департаменту міського господарства Дрогобицької міської ради, а використання вказаної земельної ділянки відповідало її цільовому призначенню, визначеному у Державному акті про право користування землею серії Б №039729. Відтак рішенням Броницької сільської ради про заборону приймання ТПВ було порушено норми закону і створено перешкоди користувачу земельної ділянки у використанні її за цільовим призначенням.

Верховний Суд зауважив, що відповідно до норм Закону, користувач земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення. Ці права мають вищу юридичну силу.

Відтак 8 листопада Верховним Судом було задоволено касаційну скаргу Дрогобицької міської ради та поновлено права на використання полігону за його цільовим призначенням.

Перейти до вмісту