Соціалізація ромської спільноти у Дрогобицькій громаді – наше спільне завдання

12:01 19 Квітня 2022

Вчора, 18 квітня, керівництво Дрогобицької громади провело зустріч з представниками ромської спільноти, – діти отримали подарунки, а з дорослими поспілкувались про шляхи соціалізації спільноти в нашій громаді.

Очільник громади Тарас Кучма спільно з керівниками КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимиром Кондзьолкою та комунальної радіостанції «Франкова земля» Олександром Максимовим завітали до мікрорайону міста, в якому проживають роми.

Так як ромська спільнота Дрогобицької громади є доволі чисельною, –важливо, аби всі її представники були належним чином соціалізовані в нашій громаді. Особливо діти – адже від їхньої соціалізації залежить те, яким виросте майбутнє покоління.

На цьому наголошують представники церкви «Нове життя», які впродовж останнього року активно працюють над вихованням, навчанням, релігійним та культурним розвитком підростаючих ромів.

Головна проблема в тому, що більшість ромських родин живе сталим життям, діти зазвичай не відвідують школи, не здобувають освіту і не залучені до соціальних процесів, які відбуваються в громаді.

«Ми орендуємо невеличке приміщення на базі мікрорайону Млинок, в якому проживають роми. Щосуботи проводимо тут служіння та заняття недільної школи – до яких залучено кілька десятків дітей. Вчимо букви, малюємо, проводимо творчі заняття. Намагаємось також забезпечувати потребуючих харчуванням», – розповідає диякон церкви «Нове життя» Богдан Шаламага.

В планах у церковної громади – облаштувати тут стаціонарний дитячий будинок, куди діти зможуть приходити, щоб поїсти, погрітись, повчитись та здобути корисне виховання.

«Якщо не працювати над вирішенням цих проблем сьогодні, то з цих дітей виросте нове покоління, яке проситиме, крастиме, порушуватиме громадський порядок і тд.», – переконаний Богдан Шаламага.

Керівництво Дрогобицької громади вручило дітям ромської спільноти пакунки з подарунками, отриманими раніше в якості гуманітарної допомоги від Краківського водоканалу.

«Дрогобич завжди був і залишається мультикультурним містом. На базі нашої громади проживають різні нацменшини. Тому нам важливо, аби всі мешканці були соціально активними, долучались до громадського життя. Найважливіше робити акцент на дітях, адже від їхнього виховання залежить те, наскільки свідомим буде нове покоління», – наголошує міський голова Тарас Кучма.

Нагадаємо, раніше у Дрогобичі розпочали практику зустрічей з представниками національних спільнот нашої громади. До неї вже долучились поляки, кримські татари, іудеї. В ході зустрічі було проговорено проблеми, з якими стикаються представники кожної зі спільнот в нашій громаді, шляхи їх вирішення та можливості залучення потенціалу кожної спільноти задля соціально-культурного розвитку Дрогобицької громади загалом. Важливо, аби ромська спільнота, як одна з найчисельніших, також була включена в ці процеси.

Перейти до вмісту