Солона історія, що поєднує: у Дрогобичі презентували книгу про туристичний потенціал Сходу України

16:25 26 Січня 2023

Цього тижня у міській бібліотеці ім. В’ячеслава Чорновола відбулась презентація книги «Шлях, позначений сіллю. Соляна історія Сходу України».

Проєкт розроблявся з метою посилення розвитку туризму північної частини Донеччини та Луганщини через створення брендованого туристичного маршруту.

Схід України – Донеччина, Луганщина – також має свою давню історичну традицію, не менш багату і цікаву, й непогано збережений потенціал видобутку солі та її широке використання. Міста, про які ми сьогодні чуємо, як про лінію фронту, насправді відомі своєю сіллю, зокрема це Краматорськ, Слов’янськ, Бахмут, Лисичанськ, Соледар.

На презентацію книги зібрались не лише дрогобичани, але й внутрішньо переміщені особи, зокрема з Донецької та Луганської областей, які знайшли прихисток у нашій громаді. Переселенці зізнались, що навіть їм було цікаво дізнатись історію та невідомі факти про свою батьківщину.

Над самим проєктом “Шлях позначений сіллю” та безпосередньо книгою працювали Оксана Дрогомирецька, яка презентувала задум у Дрогобичі, Михайло Кулішов та Яна Синиця. Основна мета – розробити та заявити про туристичний потенціал Сходу України.

За словами доповідачки, Краматорськ, Слов’янськ, Лисичанськ, Бахмут, Кремінна, Лиман, Соледар — ці та інші міста Луганської й Донецької областей асоціювалися у більшості людей виключно з видобувними підприємствами, вугільними шахтами чи великими транспортними вузлами. Але донецька сіль – справжній діамант у скарбниці України.

На початку заходу про сіль, якою славиться Дрогобич розповіла керівниця відділу туризму, промоції та креативних індустрій ДМР Яна Коник та керівниця Туристично- інформаційного центру міста Ірина Марків.

Сіль — одна з тих копалень, якими багата наша Україна і ми маємо чим пишатись. Всі знають, що у Дрогобичі вся сіль, але вона у нас є у різних місця нашої громади. Сіль видобувалась і у Стебнику, також були солеварні у Нагуєвичах. Це історія, яка об’єднує весь наш регіон та є магнітом міста, — наголосила Яна Коник.

Також з вітальним словом перед присутніми виступив міський голова Тарас Кучма, він подарував пачку дрогобицької крафтової солі Оксані Дрогомирецькій.

Нас об’єднує сіль. У нас багато спільних історичних моментів, про які ми маємо говорити. Ті козаки і ті соляні шляхи, які розвивались на Східних теренах України, були цим мостом об’єднання нашої великої держави. Адже ми одна нація, один етнос, у яких є спільна мова, культура, історія і ніхто не зможе нас роз’єднати, — звернувся до присутніх Тарас Кучма.

На завершення заходу примірник книги «Шлях позначений сіллю» Оксана Дрогомирецька подарувала керівниці бібліотечної системи міста Марті Андрусик. Фоліант зберігатиметься у центральній книгозбірні Дрогобича.

Додамо, книгу “Шлях позначений сіллю. Соляна історія Сходу України” можна переглянути в електронному варіанті на сайті проєкту.

Перейти до вмісту