Собор Архистратига Михаїла у колекції музею “Дрогобиччина”

16:33 20 Листопада 2020
21 листопада православна та греко-католицька церква відзначають Собор святого архистратига Михаїла та всіх Небесних сил безтілесних. Число ангелів безмірне. Як сказав святий Діонісій Ареопагіт: «Число ангелів є більше, як число звізд на небі, зерен піску в морі і листя на деревах».
Усі ангели діляться на дев’ять чинів, чини діляться на три розряди по три чини в кожному, а саме – на розряд вищий, середній і нижчий. До нижнього розряду належать ангели, які найближчі до нас, людей, бо саме вони заохочують творити добро, втішають, остерігають і моляться за нас.
Святий архангел Михаїл єврейською означає «хто, як Бог». Він, неначе вождь, очолює усіх небесних ангелів, через що його ще називають «архистратиг».
На перших зображеннях, які сягають найдавніших часів, святий архистратиг Михаїл постає в образі божественного воїна, котрий бореться за правду. Він – виконавець Божих планів щодо Землі і людства. Він – Божий суддя і, водночас, – ангел помилування, адже саме він зважуватиме душі в день Останнього суду.
Архангел Михаїл дуже своєрідно виконаний у стінописі та іконописі дрогобицьких дерев’яних церков Святого Юра та Воздвиження Чесного Хреста (колекція музею «Дрогобиччина»). 
У церкві Св. Юра войовничий образ архангела Михаїла зі списом є у стінописі бані нави (XVII ст.), дещо подібним йому зображений архистратиг у сюжеті Апокаліпсису на північно-східній грані восьмерика (XVII ст.), де він спрямовує спис у пащу семиголового монстра.
Найцікавішим архангел Михаїл зображений у сюжетах «Страшний суд» XVII ст. та на дияконських вратах іконостасу XVII ст. – в обладунках воїна, з хоругвою та мечем.
Церква Воздвиження Чесного Хреста має ікону «Архангел Михаїл» XVII ст. у намісному ряді, де архистратиг виконаний у повний ріст з мечем, як найголовніший воїн війська Небесного.
Леся Летнянчин,
зав. відділом пам’яток дерев’яної архітектури
Перейти до вмісту