Скорочення державної субвенції – крок до вимушеної оптимізації освітньої мережі

15:37 13 Жовтня 2022

Держава скорочує освітню субвенцію. У 2022 році для закладів освіти Дрогобицької громади скорочення відбулося на 10%, що становить 26 мільйони гривень. Наслідок недоїмка у бюджеті для виплати заробітних плат у розмірі 3 мільйони 365 тисяч гривень.

Щоб уникнути недофінансування, у Дрогобичі провели заходи з оптимізації освітньої мережі в результаті яких відкрито на 10 класів менше та зменшено низку поділів на групи при вивченні окремих предметів.

Про це повідомили у відділі освіти ДМР.

На 2023 рік держава планує скоротити субвенцію на 20%, що становитиме 52 мільйони гривень.

На крайній пресконференції міський голова Дрогобича Тарас Кучма зазначив, що оптимізаційні процеси – виклики, які потрібно долати. Затягування процесів призведе до суттєвої недоїмки у бюджеті, що може призвести до затримки з виплатою заробітних плат. Тому всі учасники процесу – відділ освіти, депутатський корпус, керівники навчальних закладів, педагогічні та батьківські колективи, повинні дійти згоди щодо подальших кроків з приведення освітньої мережі до порядку з метою раціонального використання бюджетних коштів. Очільник громади зауважив, що першочергове завдання – створення гідних умов для забезпечення якісного навчання учнів.

Своєю чергою у відділі освіти зазначають, що в Дрогобичі та селах мережу вдалося оптимізувати. На черзі – місто Стебник. Основні рішення прийматимуть в літку 2023 року. До цього часу зобов’язуються напрацювати оптимальне рішення, яке ляже в основу проекту та буде подано на розгляд сесії міської ради.

Свою думку з приводу цієї ситуації висловили освітяни під час етеру у Медіа-центрі «Дрогобич».

За словами Ярослава Гевка – директора гімназії №17, оптимізація освітньої мережі необхідна не лише для раціонального використання освітніх коштів, а й впровадження нових проектів у навчальних закладів.

Справді, коли в селі закривають школу — це боляче. Тому громаді та батькам потрібно все грамотно пояснити. Безперечно відділ освіти зараз має серйозну роботу. Потрібно здійснити аудит кожного навчального закладу у Стебнику, щоб нічого не загуби, що є вже створено. Треба мудро і виважено вчинити. У Стебнику ліцей однозначно має бути. Ми бачимо, що всі дії, які раніше були зроблені у Дрогобичі дали позитивний результат і поштовх вперед, – зазначив Ярослав Гевко.

Про ситуацію у сільських школах розповіла Ганна Федоричко – директорка Долішньолужецької середньої загальноосвітньої школи І-ІІ ст.

Посадовця наголосила, що розрахункова наповнюваність класів на освітню субвенцію у 2022 становила 23,5 учня у класі. Фактична наповнюваність у Долішньолужецькій школі становить 8,5 учня на клас. Кошти, які не надійдуть з державної освітньої субвенції, потрібно дофінансовувати з місцевого бюджету громади. Тому мережа має бути продуманою, ефективною, бо тоді вартість навчання одного учня зростає.

Погоджуюсь, що оптимізація районних шкіл у майбутньому має місце. 8,5 дитини у класі, як у Долішньолужецькій середній загальноосвітній школі I-II ступенів — це дуже великі витрати на бюджет громади. Ми готові до майбутніх змін, передбачати географію, логістику, щоб здешевити вартість навчання. Якщо навести приклад модернізації системи опалення, для нашої школи зараз це величезні витрати. Тому це буде наступний крок аж після оптимізації. Ми розуміємо, що ці кроки болючі, але неминучі. Після них буде і вирішено питання модернізації школи для забезпечення якісного освітнього процесу, – прокоментувала Ганна Федоричко.

До слова, враховуючи логістику у сільській території, при оптимізації шкіл, питання довозу учнів врегульовують шляхом закупівлі шкільних автобусів. За останні роки, шляхом співфінансування бюджетів різних рівнів, було закуплено п’ять «Школяриків». В цьому році відділ освіти подав заявку на ще п’ять автобусів.

Про ситуацію у Стебнику розповіла депутатка міської ради, вчителька Стебницької загальноосвітньої школи №18 Наталія Беднарчик.

Кожна реформа тягне за собою зміни. А зміни тягнуть за собою переживання у людей. Вдячні, що уряд дослухався до маленьких містечок, як наше і дали можливість функціонування ліцеїв. Тому що зараз ми спостерігаємо великий відтік молоді. Перше завдання — збереження ліцею. Відповідно це означає набір класів старшої школи, ліцейних класів, профільність, вищий рівень забезпечення, на який має бути фінансування. Наша громада повинна зрозуміти, що зміни неминучі, – зазначила депутатка.

У Стебнику функціонує 4 школи у 5-ти приміщеннях. Ці приміщення потрібно утримувати, опалювати, ремонтувати. Депутатка переконана, що ні в якому разі не можна говорити про закриття чи тотальні скорочення. Потрібно напрацювати різні варіанти об’єднання навчальних закладів. Обов’язково потрібні слухання, консультації та реакція на пропозиції.

Ми повинні зрозуміти, що реорганізація освіти у Стебнику відбудеться, єдине прохання — дослухатись до стебничан. Вважаю, що ця тема на часі, про яку потрібно говорити і приймати рішення, – резюмувала Наталія Беднарчик.

Перейти до вмісту