Сесія затвердила Положення про Громадський бюджет Дрогобицької громади

12:56 10 Лютого 2022

Положення, яке існувало досі в Дрогобицькій міській раді, приймалось ще до адміністративно-територіальної реформи та стосувалось виключно міста Дрогобича. Окрім цього старе Положення містило ряд суттєвих неточностей, які в процесі проведення конкурсу створювали неоднозначні ситуації з голосуванням за проекти.

Після формування об’єднаної територіальної громади виникла необхідність розробити нове Положення, яке охоплюватиме всі населені пункти громади, а також міститиме чітке регулювання умов подання проектів та голосування за них.

Положення про Громадський бюджет Дрогобицької громади було розроблене новоствореною конкурсною комісією. Документ пройшов чимало обговорень та змін. Після затвердження положення комісією, воно було опубліковане на сайті міської ради, – аби всі бажаючі могли ознайомитись з текстом та, при необхідності, запропонувати додаткові зміни.

На сесії Дрогобицької міської ради проект рішення представила голова конкурсної комісії з відбору проектів Громадського бюджету, депутатка міської ради Світлана Маменька.
Найбільше змін в новому Положенні стосується процедури голосування. Так як раніше виникало чимало претензій щодо можливих маніпуляцій з паперовим голосуванням за допомогою скриньок.

Відтепер голосування за всі проекти, які подаватимуть в рамках Громадського бюджету, відбуватиметься виключно на електронному сервісі «Громадський бюджет» та триватиме протягом 21 дня.

Участь в голосуванні зможуть брати зареєстровані члени Дрогобицької міської територіальної громади, яким на момент голосування виповнилось 14 років. Кожен зможе віддати один голос за малий проект та один голос за великий проект у кожному році.

В ході розгляду проекту рішення на сесії було внесено ще одну запропоновану зміну – відтепер автором проекту зможе бути особа, якій, на момент подання проекту, виповнилось 16 років (раніше – 18 років).

Також в Положенні включено пункт, відповідно до якого проект може бути знятий з голосування. В ньому чітко прописано, що ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у голосуванні. Застосування примусу, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному волевиявленню, забороняється. У випадку порушень умов конкурсу, відповідний проект може бути знятий з голосування.

Перейти до вмісту