«Садимо сад та ліс перемоги України»: у Стебнику ініціювали екологічну акцію, що стартує з Гімназії №18

10:45 13 Січня 2023

«Садимо сад та ліс перемоги України» – під такою назвою у Стебницькій гімназії №18 цими днями відбувся науково-практичний семінар під час якого презентували однойменну багатоетапну акцію, яка передбачає висадку садів та лісів перемоги. Захід об’єднав представників місцевої влади, духовенство, комунальні установи, представників лісогосподарських підприємств, освітян та викладачів Дрогобицького державного педагогічного університету. Ініціював зустріч – координатор акції Степан Макар. За його словами – зелені легені будь-якого міста чи населеного пункту систематично потребують оновлень. Тож висадка лісів та садів – позитивний шлях до збагачення кожного міста чистим повітрям та покращенням екологічних показників. До активного озеленення навколишнього середовища і безпосередньо території Стебницької гімназії №18, з якої і розпочинається екологічна акція, Степан Макар пропонує залучати підростаюче покоління, оскільки в їхній руках – майбутнє України.

Акція «Садимо сад та ліс перемоги України» стартує із Гімназії №18. Вона проходитиме у кілька етапів – перший ми відкрили сьогодні, відтак продовження акції здійснимо 20 березня, на Міжнародне свято землі. Третій етап запланований на свято врожаю та озеленення. Задум реалізувати таку екологічну акцію виник не випадково – на території гімназії маємо закинутий парник хочемо розробити на його місці оригінальний ландшафт із зеленими насадженнями. Деревами та кущами також плануємо поповнити і територію всього навчального закладу. Віримо, що із стін гімназії №18 акція набере розмаху та буде підхоплена і іншими навчальними установами. Відтак комунальні служби та Дільниця зеленого господарства Дрогобича допоможуть втілити акцію в життя і на вулицях Стебника та інших населених пунктів, – наголосив Степан Макар.

Екологічна акція має 15 профілів, які включають в себе садівництво, квітникарство, городництво, ужиткове мистецтво, вирощування лікарських рослин тощо. До цих активних процесів, спільно із педагогами-біологами, планують активно залучати школярів і тим самим прививати їм любов до рідної землі, садівництва та догляду за зеленими насадженнями.

Добру ініціативу підтримав і міський голова Дрогобича Тарас Кучма. За його словами – обговорення шляхів реалізації екологічної акції, яка об’єднала чимало фахівців різних галузей покликана систематизувати роботу у кількох напрямках. Зокрема, спільні дослідження із фахівцями, які зони в наших містах найкраще і чим засаджувати, де взяти саджанці та яких порід, а також моніторинг стану наявних зелених насаджень у містах.

Дерево як людина – старіє та з роками несе загрозу. Тому процес видалення старих дерев не має лякати мешканців нашої громади. Оскільки на ці місця ми висаджуємо нові та молоді дерева. Акція на часі! Вона об’єднає громаду від малого до старого, від науковця до школяра – оскільки усі спільно працюватимуть над озелененням різних територій. Така праця покликана у молодого покоління розвинути почуття відповідальності, любові до рідного краю та турботи про зелені легені наших міст, – наголосив міський голова Тарас Кучма.

Позитивно охарактеризували акцію «Сад та ліс перемоги» і представники Дільниці зеленого господарства, а також науковці Дрогобицького державного педагогічного університету. Так, за словами доцента кафедри біохімії Світлани Волошанської, студенти їхньої альма-матері мають досвід в екологічних акціях. Оскільки, їхніми силами спільно із викладачами було впорядковано та висаджено нові насадження у Сквері Героїв Небесної Сотні, що у Дрогобичі. Також університет активно співпрацює із науковцями та екологами Бельгії, які допомагають насінням та цінними порадами.

Наша пропозиція розробити загальний план озеленення Стебника та Дрогобича. А також провести інвентаризацію існуючих насаджень в містах. Особливо що стосується територій шкіл та окремих вулиць. Також можемо допомогти із написанням проектів під озеленення, – поділилась думками Світлана Волошанська.

Науковиця також закликала присутніх не забувати про висадку лікарських рослин – оскільки відчувається їхня нестача, як в Україні так і Європі. А ці рослини не лишень лікують, але й є базовою сировиною для імунітетних та фіто-чаїв, які сьогодні активно розробляє ГО «Кузня здоров’я», яку заснували на кафедрі біохімії.

При школах науковця запропонувала створювати науково-дослідні ділянки, на яких учні мали б змогу практикуватись у городництві, квітникарстві та інших видах діяльності. Із саджанцями обіцяли допомогти представники Дрогобицького лісгоспу.

Перейти до вмісту