Рік протистояння ворогу: як Дрогобицька громада допомагала ВПО, залучала закордонну допомогу та забезпечувала міцний тил для воїнів

16:56 24 Лютого 2023

Минуло 365 днів з дня повномасштабного вторгнення росії на українські землі. Рік відважного протистояння українського народу ворожим загарбникам. Рік, протягом якого українці згуртувались та об’єднали зусилля, з метою допомоги вимушеним переселенцям, підтримки воїнів та залучення закордонної допомоги.

В перший же день повномасштабного вторгнення росії у Дрогобичі було створено Гуманітарний Координаційний центр та чітко розподілено обов’язки відповідальних осіб за напрямками.

Вже наприкінці лютого розпочалась хвиля масової евакуації людей з центральних та південно-східних регіонів країни, – міст та сіл, які найбільше постраждали від ворожих обстрілів. Це Херсонська, Харківська, Запорізька, Луганська, Донецька, Київська області, міста Маріуполь, Ірпінь, Буча та ін.

Впродовж перших двох місяців до Дрогобича прибуло найбільше вимушених переселенців. Вже на початок травня число евакуйованих осіб, яких прихистила Дрогобицька громада, сягнуло 14 тисяч.

Чимало з цих людей втратили рідних та близьких та залишились без даху над головою.

Для поселення ВПО було задіяно майже три десятки локацій – комунальні заклади, школи, гуртожитки університету та коледжів та ін.

Згодом наплив ВПО знизився та коливався в залежності від інтенсивності ворожих атак. Загалом впродовж року Дрогобицька громада прихистила більше 20 тисяч ВПО.

Станом на сьогоднішній день на базі Дрогобицької громади залишається понад 11 тисяч осіб, зареєстрованих в статусі ВПО.

Завдяки залученню закордонної гуманітарної допомоги та власних ресурсів громади, вдалось формувати продуктові набори, засоби гігієни та речі першої необхідності, які видавали під час реєстрації в управлінні соціального захисту населення, а згодом щотижня. Окрім цього люди були забезпечені безкоштовним житлом, харчуванням, медичною та психологічною підтримкою, були залучені до освітніх, культурних та мистецьких заходів.

Загалом впродовж року на потреби ВПО було передано понад 164 тонни гуманітарної допомоги.

Практично весь час у Дрогобицькій громаді працювала гаряча лінія психологічної допомоги – цілодобово. Понад чотири десятки психологів були залучені до роботи з переміщеними особами, надавали індивідуальні та групові консультації та працювали в центрах поселення ВПО.

Всі ВПО отримували та отримують у Дрогобичі безкоштовну медичну допомогу. За медичними послугами звертались 7590 переміщених осіб.

Єдиний інформаційний центр, створений на базі Дрогобицького ТІЦ надав послуги понад 4 тисячам осіб.

Вже з середини березня у Дрогобичі працював call-центр – Єдина лінія допомоги, який щоденно без вихідних приймав дзвінки, надавав консультації та допомагав вирішити різноманітні проблеми.

Станом на сьогоднішній день освітню послугу в громаді отримує 744 дитини з числа ВПО: 189 дітей відвідує заклади дошкільної освіти,  472 дитини навчаються в закладах загальної середньої освіти та 83 дитини залучені до позашкільної творчої зайнятості.

Проблеми та їх вирішення.

Вже рік на базі Дрогобицької громади безперервно проживає більше десяти тисяч ВПО. Тож питанням номер один було облаштування житла для людей, які втратили свої оселі. Тривалий час люди проживали на базі комунальних закладів громади. Однак впродовж року вдалось капітально реконструювати гуртожиток у Стебнику та обладнати у ньому 32 квартири для сімей з числа ВПО.

У Дрогобичі з нуля спорудили модульний будинок, де завершується облаштування ще 12 квартир для вимушених переселенців.

Все це відбувалось силами громади, з залученням закордонної допомоги.

Робота над залученням гуманітарної допомоги.

Впродовж року було проведено багато зустрічей та переговорів з міжнародними фондами, закордонними організаціями та містами-побратимами.

Окрім роботи Гуманітарного Координаційного Центру, КУ «Інститут міста Дрогобича», з залученням приватних партнерів, створив Хаб міжнародної допомоги Україні в Польщі.

Відтак впродовж року Гуманітарний Координаційний Центр Дрогобича перевіз 693 тонни допомоги з-за кордону, а також 11 карет швидкої допомоги, 12 позашляховиків та 2 автобуси для підтримки ЗСУ.

Через Хаб гуманітарної допомоги Україні в Польщі пройшло 2 899 тонн (з них – 777,1 тонна на ОМС ДМР) – такими є дані з офіційного сайту Кабміну та офісу Президента https://help.gov.ua/ .

Проведено десятки офіційних зустрічей та візитів з метою залучення гуманітарної допомоги з-за кордону.

Найбільш тісна робота була вибудувана з такими організаціями: ООН, Smart Aid, Два промені, Right to protection, Red cross, World Central Kitchen, People in Need, DRC. Залучено чимало місцевих ГО та благодійних фондів, волонтерів.

Окрім цього була налагоджена тісна співпраця з містами-побратимами, які активно передавали гуманітарну допомогу Дрогобицькій громаді для підтримки України.

Робота з релокованим бізнесом.

З кінця лютого чимало міст південного сходу та центру України опинились під ворожими обстрілами. Відтак бізнес шукав можливості для переїзду в безпечніші регіони України.

У Дрогобицькій громаді було підготовано пропозиції для різних видів бізнесу, місто напрацювало базу площ – як комунальних так і приватних, які могли б зацікавити бізнес.

Здійснювався повний супровід бізнесу, – консультації, виїзд на місця та огляд площ, допомога з переїздом та відновленням виробництва, інформаційна та рекламна підтримка.

За час повномасштабної війни 18 підприємств релокували до Дрогобицької громади та розпочали тут свою діяльність.

Впродовж року було затверджено концепцію, внесено до реєстру та отримано дозвіл на підготовчі роботи для Еко-смарт індустріального парку «Галіт», який об’єднає релокований та місцевий бізнес і зможе в одному місці надати площі під виробничі, складські приміщення та виставкові зали.

Підтримка воїнів та допомога постраждалим регіонам.

Впродовж року Дрогобицькій громаді вдалось зібрати та залучити з-за кордону і передати для підтримки воїнів близько 244 тонни допомоги, 11 карет швидкої допомоги, 12 позашляховиків та 2 автобуси.

З Дрогобича було зібрано та відправлено понад 60 гуманітарних конвоїв – для підтримки захисників України на передовій та допомоги постраждалим регіонам. Допомогу скеровували в такі міста як Харків, Київ, Вінниця, Біла Церква, Фастів, Черкаси, Ірпінь, Буча, Гостомель, Дніпро, Миколаїв, Ізюм, Попасна, Слов’янськ, Запоріжжя, Кривий Ріг, Ізюм.

На жаль, Дрогобицька громада також понесла болючі втрати. Чимало захисників України, вихідців Дрогобицької громади, віддали свої життя захищаючи Україну від ворога.

Дрогобич гідно зустрічає та вшановує пам’ять кожного загиблого захисника України. А для рідних військовослужбовців ще влітку започаткували групу взаємодопомоги, з залученням психологів та інших необхідних спеціалістів.

Війна триває…

На жаль, ворог продовжує атакувати Україну. Тож всі без виключення, кожен на своєму місці, повинен робити максимум для наближення нашої перемоги.

Органи місцевого самоврядування є стовпами, на яких тримається країна сьогодні. Які забезпечують життєдіяльність громад, роботу економіки, сплату податків, ведуть активну діяльність з залучення гуманітарної допомоги і тим самим забезпечують міцний тил для тих, хто боронить Україну.

Дрогобицька громада продовжує допомагати ВПО та постраждалим від обстрілів регіонам, підтримувати воїнів та провадити активну державницьку позицію.

Закликаємо громаду – бути єдиними та підтримувати один одного у боротьбі з ворогом.

Перейти до вмісту