«Різдвяні історії»: у книгозбірні імені В’ячеслава Чорновола підвели підсумки онлайн-проекту історій про звичаї та традиції Різдва

11:28 26 Січня 2023

У читальному залі Дрогобицької центральної бібліотеки імені В‘ячеслава Чорновола відбулася кульмінація онлайн-проєкту адвент-календар «Різдвяні історії». Проект стартував на початку січня та тривав впродовж 24-ох днів за участю бібліотек-філіалів сіл Дрогобицької територіальної громади.

Як розповідає керівниця бібліотечної системи Марта Андрусик – мета проекту об’єднати 24 філії бібліотечної мережі територіальної громади Дрогобича спільною ідеєю – відкрити по новому сенс Різдва, розповісти про особливості галицької святкової кухні, нагадати призабуті колядки та щедрівки. З унікальними історіями із бібліотек можна було ознайомитися у Фейсбук мережі на офіційній сторінці книгозбірні імені В. Чорновола.

Адвент-календар має 24 віконечка, відтак в нашій територіальній громаді також є 24 філії бібліотек. Кожна із них підготувала до цих різдвяних свят свої особливі та теплі історії. Працівники бібліотечної системи поспілкувалися із старожилами села та творчими колективами або ж талановитими дітьми. Як наслідок – ми зібрали 24 унікальні історії про Різдво. У них хтось розповідає про особливості приготування свят вечірніх страв, хтось колядує старовинні колядки, а хтось віншує. Таким чином ми об’єднали територіальну громаду духом Різдва та його звичаями, – наголосила Марта Андрусик.

У ці днів відбулась кульмінація різдвяного проекту. У читальний зал бібліотеки імені В.Чорновола було запрошено представників 24 бібліотечних мереж територіальної громади.
З спогадами із дитинства перед присутніми виступила засновниця етно-комплексу «У Дворі» Любов Кузик. Також вона пропонувала долучилася до дегустації бойківської їжі. Присутні мали можливість спробувати карпатський чай з десертом під цікавою назвою “Циган”, а також розповідала про випікання бездріжджового хліба. Хліб із маслом домашнього приготування усі присутні мали можливість скуштувати.

Доповненням до заходу став виступ із різдвяною програмою «Збережи традиції» Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні та танцю України «Верховина».

Як стверджує Марта Андрусик – аналогічний різдвяний проект мають на меті реалізувати і в наступному році.

За задумом, кожна бібліотека мала змогу продемонструвати свою унікальну «Різдвяну історію».

Перейти до вмісту