Роз’яснення щодо надання працівникам відпусток

12:15 25 Травня 2020

Запровадження карантину не визначено законодавством як підставу для перенесення щорічної відпустки. В той же час чинне законодавство не забороняє надання працівнику щорічної відпустки за угодою сторін під час карантину на весь час або частково.

Відповідно до ст. 80 КзпП щорічна відпустка за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, як виняток, може бути перенесена на інший період тільки за письмовою згодою працівника та за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) у разі, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на нормальному ході роботи підприємства, установи, організації, та за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році. У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом.

Таким чином, у разі наявності у працівника невикористаних днів щорічної відпустки, за його бажанням (на підставі особистої заяви) та за згодою роботодавця може бути надана щорічна основна або додаткова відпустка, а також інші оплачувані відпустки, передбачені законодавством.

Неприпустимим є примусове відправлення працівників у відпустку без збереження заробітної плати.

Відправити всіх працівників у відпустки за власною ініціативою роботодавець не може, оскільки це є порушенням трудового законодавства. За це передбачені фінансові санкції, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Відпустка без збереження заробітної плати може бути надана працівнику на підставі написаної ним заяви враховуючи ст. 84 КЗпП із змінами та ст.26 Закону “Про відпустки”. Якщо працівник бере відпустку без збереження заробітної плати під час карантину, в заяві слід зазначити «у зв’язку із запровадженням карантину», а також зробити посилання на постанову КМУ, за якою вводиться карантин. Наразі це – Постанова КМУ № 211.

Звертаємо увагу на те, що період карантину може бути продовжено. У цьому випадку така відпустка може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки буде провадитись такий режим.

Сектор з питань праці ДМР

Перейти до вмісту