Розпочато проведення пошукових робіт з встановлення місця поховання жертв тоталітарного режиму у  саду будинку на вул. І.Франка, 28

16:09 12 Червня 2020

Цього тижня Комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля» розпочало проведення пошукових робіт з встановлення місця поховання жертв тоталітарного режиму у  саду будинку на вул. І.Франка, 28 у м. Дрогобичі, де у післявоєнний період 1944-1953 рр. розміщувався районний відділ НКВС.

З відповідною інформацією  щодо ймовірного місця поховання жертв політичних репресій і необхідністю проведення цих робіт до підприємства звернувся депутат Львівської обласної ради Михайло Задорожний. Від активних громадян нашого міста також були неодноразові звернення.

Тож сесія Дрогобицької міської ради згідно вимог «Порядку  та процедури реалізації на території м. Дрогобича робіт з пошуку, ексгумації, перепоховання останків жертв воєн та політичних репресій, впорядкування місць поховань та місць пам’яті», затвердженого розпорядженням міського голови від 14 березня 2019 р. №143-р, прийняла рішення від 19.03.2020 р.

№ 2258 «Про надання дозволу на здійснення пошукових робіт з встановлення місця поховання жертв тоталітарного режиму», відповідно до якого проводяться роботи.

Згідно вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» Міністерство культури, молоді та спорту України видало дозвіл на проведення археологічних розвідок, розкопок, а також досліджень решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою № 22-006-П/20 від 14 лютого 2020 р. комунальному підприємству Львівської обласної ради «Доля».

Зроблено шурфи і проводиться зондування території. Шкода, що вчорашня злива затруднює проведення цих робіт.

Галина Луцька, головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини.

Перейти до вмісту