Розпочато обговорення потенційного розвитку пам’ятки “Шпихлір” та прилеглої території

17:06 12 Квітня 2021

На платформі електронної демократії стартували консультації щодо потенційного розвитку пам’ятки «Шпихлір» та прилеглої території.

Ініціатор публічних консультацій – Дрогобицька міська рада.

Мета публічних консультацій: зрозуміти бачення мешканців міста та потенційних туристів стосовно:
– відновлення пам’ятки культури національного значення “Шпихлір” та її функціонального наповнення;
– поєднання бачення мешканців міста із наявною стратегією створення на базі пам’ятки інноваційного освітнього простору “Котермак-центр”;
– благоустрою прилеглої території (великої галявини, території саду та автостоянки поряд із “Шпихліром”), як точки тяжіння для активностей та відпочинку громади (культурного дозвілля, розваг, спорту);
– перетворення “Шпихліра” та прилеглої території на безпечний, зручний і затишний простір для місцевих жителів та відвідувачів.

Розпорядження міського голови про проведення публічних консультацій: http://surl.li/qkyl

Інформація про об’єкти, які є предметом консультацій:

1. Житниця-шпихлір – пам’ятка архітектури державного значення. Первинне призначення пам’ятки – зерносховище. Будівля – мурована із цегли, прямокутна у плані, площею 30,55м х 13,36м (415,48 кв.) із центральним вхідним порталом та двома додатковими входами, симетрично по обидва боки. Будівля раніше була дворівнева із перекриттям по дерев’яних балках та стрімким чотирисхилим дахом, вкритим ґонтом. Навколо пам’ятки діє зона охорони радіусом 50 м. Пам’ятка перебуває на балансі в Управлінні архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації та знаходиться у користуванні музею «Дрогобиччина». На сьогодні пам’ятка перебуває в аварійному стані.

Історична довідка: http://surl.li/qkyr

Дрогобицькою міською радою спільно з представниками Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації та громади Дрогобича напрацьовано стратегію створення інноваційного освітнього простору “Котермак-центр” на базі будівлі “Шпихліра”. Більше тут: https://cutt.ly/avllYpm

Паспорт пам’ятки: http://surl.li/qlep

2. Велика галявина. Комунальна власність. На сьогодні не має затверджених меж. Орієнтовна площа – 0,9 Га. Раніше використовувалась для проведення масових заходів. Мала б бути частиною культурного комплексу пам’ятки «Шпихлір».

3. Сад. Комунальна власність. Кадастровий номер: 4610600000:01:005:0160. Цільове призначення: Для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння і випасання худоби для ведення садівництва. Площа: 0.4956 га. Мала б бути частиною культурного комплексу пам’ятки «Шпихлір».

4. Парковка. Комунальна власність. Перебуває в оренді. Кадастровий номер: 4610600000:01:005:0123. Цільове призначення: Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. Площа: 0.194 га. Мала б бути частиною культурного комплексу пам’ятки «Шпихлір».

Об’єкти консультацій на мапі: http://surl.li/qkyu

Соціальні групи населення та заінтересовані сторони, на яких впливає створення громадського простору: мешканці міста, мешканці вулиці, представники сфери туризму (гіди, турфірми, ТІЦи), молодь, молоді батьки, діти, люди з інвалідністю, літні люди, підприємці, представники груп дозвілля (йога, вуличний біг тощо),представники культурних ініціатив, митці (художники, скульптори, вуличні музиканти тощо), школи (Ліцей №4), садівники, студенти (біологічний факультет Дрогобицького державного педагогічного університету, коледж нафти та газу, ПТУ-19), історики та краєзнавці, фахівці в галузі збереження культурної спадщини (архітектори, реставратори, музейники тощо).

Строки збору електронних пропозицій: 12-27 квітня 2021 р.

Посилання на електронні консультації: https://cutt.ly/nvewUA5

Електронна адреса для подання пропозицій: [email protected], до 30.04.2021.

Адреса для подання письмових пропозицій: пл. Ринок 1, м. Дрогобич, організаційний відділ, до 30.04.2021

Відомості про строк, місце і час проведення публічного заходу: 05.05.2021, про місце проведення заходу буде повідомлено додатково враховуючи епідеміологічну ситуацію.

Строк і спосіб оприлюднення результатів публічних консультацій: до 12.05.21, офіційний інформаційний портал Дрогобицької міської ради

Склад робочої групи:
І. Чава– керівник КП «ТІЦ», голова робочої групи.
М. Комар- головний спеціаліст відділу містобудування та архітектури, заступник голови робочої групи.
С. Клюй– секретар керівника, секретар робочої групи.
Г. Луцька – головний спеціаліст відділу культури та мистец
Н. Коцюба – заступник начальника відділу безпеки та контролю, юрисконсульт ДМР
Ю. Сюма – головний спеціаліст відділу управління праці та соціального захисту населення
І. Щурко – депутат ЛОР, голова депутатської комісії ЛОР з охорони культурної спадщини, за згодою.
А. Герич – головний спеціаліст відділу обліку, паспортизації та збереження пам’яток управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА, за згодою.
Ю. Томашук – представник Громадської ради, за згодою.
А. Костюніна – представниця Молодіжної ради, за згодою
Н. Задорожний – представник Дрогобицької територіальної громади, за згодою.
С. Сурма – представник Дрогобицької територіальної громади, за згодою.
С. Дзедзей – представниця Дрогобицької територіальної громади, за згодою.

Перейти до вмісту