Розкопки на Стрийській: Серед 40 віднайдених останків можуть бути воїни УПА

15:47 24 Жовтня 2019

Знайшли більше ніж сподівалися. Саме так можна охарактеризувати проміжкову інформацію про розкопки на території саду за адресою вул. Стрийська, 3 у Дрогобичі.

Пошуково-ексгумаційні дослідження проводять фахівці меморіально-пошукового центру «Доля».

У середу, 23 жовтня, у Дрогобицькій міській раді відбулася зустріч міського голови Дрогобича Тараса Кучми з керівником меморіально-пошукового центру “Доля” Святославом Шереметою за участі фахівців відділу культури та мистецтв ДМР та членів спеціальної робочої групи.

У ході зустрічі Святослав Шеремета повідомив, що станом на 23 жовтня вже виявлено 40 останків. 33 з них вже обстежено фахівцями.

Святослав Шеремета наголосив, що знайдені артефакти та попередні результати пошукових та антропологічних досліджень вказують на те, що останки можуть належати воїнам УПА, членам українського підпілля ОУН, цивільним мешканцям Дрогобича та околиць, які стали жертвами тоталітарного комуністичного режиму.

У саду виявлено ями, у яких захоронено по 2-3, 5 і більше осіб. Всі вони були чоловіками віком 20-30, 30-40, 50 і більше років. Очевидно, що захоронення відбувалися у нічну пору в декілька етапів. Про це свідчить хаотичність захоронень. Також є версія, що тіла посипали каустичною содою, але це досліджуватимуть фахівці, — зазначив Святослав Шеремета.

У ході засідання учасники обговорили подальшу процедуру проведення розкопок та підготовку до поховання знайдених останків за християнським обрядом.

«Віднайдення стількох останків, а я впевнений, що їх буде ще більше, це чергове свідчення звірств, які чинили НКВДсти. Ми повинні докласти максимальних зусиль, щоб ця трагічна історія не була забутою. Невдовзі ми будемо мати готовий документальний фільм про ці трагічні роки. Ми демонструватимемо його не лише на наших теренах, а й в Україні. Тому разом з ініціативною групою, яка працювала над цим фільмом, ми погодимо і зробимо не лише презентацію фільму, а й презентацію результатів теперішніх розкопок. Вважаю, що в умовах сьогодення надзвичайно важливо максимально поширювати інформацію цю трагедію, щоб всі розуміли, хто і як знищував українську інтелігенцію та патріотів», — наголосив Тарас Кучма.

Після поховання останків жертв, за словами Тараса Кучми, важливо створити меморіальний комплекс з новітніми технологіями.

«Це намолене місце. Це наша стіна Плачу і має бути місцем святості. Тут має приходити молодь, люди і перейматися цією трагедією», — додав Тарас Кучма.

Також у ході засідання Святослав Шеремета прокоментував участь у розкопках двох експертів польського Інституту національної пам’яті.

Святослав Шеремета зазначив, що експертів польського Інституту національної пам’яті запрошено до участі в археологічних розкопках Міністерством закордонних справ, оскільки це передбачено у документах щодо співпраці з РП Польща.

До теми: Жахаюче припущення підтвердили фахівці: У Дрогобичі виявили нові захоронення жертв політичних репресій НКВС

Перейти до вмісту