Про забезпечення захисту прав та інтересів дітей в умовах запровадження карантину

14:38 13 Квітня 2020

З метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, всебічний розвиток та виховання в сімейному оточенні, що ґрунтуються на забезпеченні найкращих інтересів дитини, зокрема, сприяння створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, зважаючи на окремі випадки, які потребують негайного/невідкладного реагування в інтересах дитини в умовах запровадження карантину, відділ-служба у справах дітей виконкому Дрогобицької міської ради, повідомляє про наступне.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211» «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» розроблено ряд заходів з вищевказаного питання.

В умовах запровадженого карантину, рекомендуємо прийомним батькам, сім’ям опікунів/піклувальників, сім’ям усиновителів, сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та мають на вихованні дітей, за необхідності, інших сімей, які виховують дітей:

  • Дотримуватися вимог законодавства щодо заходів безпеки в режимі карантину.
  • Забезпечити виконання законодавства у сфері захисту прав дітей, звертаємо увагу, про неприпустимість порушення прав дітей та обов’язковість вжиття заходів в терміни визначеними нормативно-правовими актами.
  • З метою недопущення захворювання дитини на COVID-19, батькам та їх законним представникам рекомендується максимально обмежити перебування дітей у багатолюдних місцях, місцях відпочинку та проведення активного дозвілля в період дії обмежувальних заходів та пам’ятати, що саме на них законодавством України покладений обов’язок піклуватись за охорону здоров’я власної дитини.

Так, відповідно до ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст. 55 Закону України «Про освіту», батьки здобувачів освіти зобов’язані: виховувати у дітей відповідальне ставлення до власного здоров’я, здоров’я оточуючих і довкілля; дбати про фізичне і психічне здоров’я дитини, сприяти розвитку її здібностей, формувати навички здорового способу життя.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків.

У разі відмови від надання дитині необхідної медичної допомоги, якщо це загрожує її здоров’ю, батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність згідно з законом.

  • Так, в тому числі передбачається відповідальність за:
    невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей (ст.184 КпАП України), під чим розуміється ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, що тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (850-1700 грн.). Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-5100 грн.);
  • злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки, що карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк (ст. 166 КК України).

У зв’язку з цим, безпека та охорона здоров’я дітей має бути  пріоритетом для батьків при прийнятті будь-яких рішень під час пандемії СОVID-19.

Додатково інформуємо, що симптоматика захворювання COVID-19 дуже подібна до захворювання грипом та інших ГРЗ, та при коронавірусній хворобі найтиповішими ознаками є сухий кашель, висока температура та задишка. При погіршенні самопочуття та виявлення симптомів гострих респіраторних захворювань необхідно зателефонувати до свого сімейного лікаря. Поширюється інфекція повітряно-крапельним шляхом (від людини до людини) та від контакту із зараженими поверхнями чи предметами (дверні ручки, кнопки ліфтів, телефони та ін.). Дотримуйтесь правил особистої гігієни, регулярно мийте руки з милом, провітрюйте приміщення, робіть вологе прибирання. Роз’ясніть своїм дітям, що таке коронавірусна хвороба, як вберегти себе від інфікування, чому треба дотримуватись правил особистої гігієни та умов карантинних заходів.

Просимо дотримуватись режиму карантинних заходів: заборонено перебувати на вулиці групам дітей (більше 2-х), відвідувати дитячі та спортивні майданчики, інші громадські місця, перебувати у громадських місцях дітям молодше 14 років без супроводу батьків.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

Про виникнення ситуації, яка потребує вжиття невідкладних/негайних заходів захисту прав та інтересів дітей, просимо повідомляти у реальному часі службу у справах дітей виконавчого комітету Дрогобицької міської радиї доступними та можливими засобами зв’язку: в телефонному режимі: (03244)3-90-65  або на електронну адресу: [email protected].  

За інформацією служби у справах дітей ДМР

Перейти до вмісту