Проєкт ревіталізації Дрогобицької солеварні: яким може бути підприємство в перспективі найближчих п’яти років?

10:06 5 Листопада 2021

Дрогобицький солеварний завод, що працює й сьогодні, можна вважати найстарішим постійно діючим промисловим підприємством в Україні. Найраніші згадки про нього датуються XIV ст. Завод є важливою складовою ідентичності містян. Руйнування ж пам’яток на його території, та хаотична забудова прилеглих до солеварні ділянок, що знаходяться поряд з пам’ятками  церквою св. Юра (пам’ятка ЮНЕСКО) та церквою Воздвиження Чесного Хреста, можуть призвести в майбутньому не тільки до втрати об’єкту, а й унікальної технології видобутку солі, а з цим і значного туристичного та культурного потенціалу розвитку міста.

Дорожньою картою для розвитку даного підприємства має всі перспективи стати комплексна програма ревіталізації Дрогобицької солеварні та прилеглої території, розроблена за підтримки Українського культурного фонду. Ця програма передбачає не лише збереження пам’яток на території солеварні, створення інноваційного культурного простору для якісного дозвілля містян та туристів, розширення туристичної інфраструктури, сфери креативних індустрій та сфери обслуговування, а й дає поштовх до розвитку нового Дрогобича, міста цікавого та комфортного – як для його мешканців, так і для гостей.

Даний проєкт складався з декількох етапів:

  1. підготовчий – оформлення договірних відносин з членами команди, налагодження комунікації між командою та партнерами проекту;
  2. другий етап – проведення досліджень та підготовка матеріалів для комплексної програми ревіталізації Дрогобицької солеварні та прилеглої території
  3. третій етап – створення комплексної програми ревіталізації Дрогобицької солеварні та прилеглої території
  4. четвертий етап – презентація комплексної програми ревіталізації Дрогобицької солеварні та прилеглої території

Під час реалізації проєкту було визначено основні стратегічні напрямки розвитку Дрогобицької солеварні для подальшого успішного функціонування. Важливо, зокрема, зберегти та вдосконалити виробництво, налагодити співпрацю з місцевим бізнесом, взаємодію з громадою, удосконалити містобудівну та урбаністичну інфраструктури, розвинути мистецько-культурний напрям туризм.

Фінальна ж, інтегрована, стратегія комплексного розвитку території солеварні та прилеглих вулиць включила в себе довгострокову візію – середньострокову стратегію розвитку солеварні та прилеглих вулиць, а також пропозиції щодо управління програмою ревіталізації Дрогобицької солеварні та прилеглої території.

Тож якою ми прагнемо бачити Дрогобицьку солеварню в перспективі 5-ти років?

  1. Прибуткова діяльність солеварні без приватизації підприємства.

‐ Дохід – 12 млн грн (прибуток – 300 тис. грн)

‐ Частка доходу від продажу преміальної продукції та послуг обслуговування локації становить не менше 40 % у загальному обороті підприємства.

‐ Кількість відвідувачів на локації – не менше 50 тис. осіб на рік.

‐ Менеджерський склад – 5 менеджерів.

‐ Розвиток власного бренду «Дрогобицька солеварня».

‐ Розширення каналів продажу (торгові мережі, онлайн-магазини).

‐ Збільшення потоку відвідувачів на локацію. Збільшення середнього чеку відвідувачів на локації.

‐ Сертифікація виробництва відповідно до вимог HACCP.

‐ Використання зовнішніх можливостей для фінансування.

‐ Розвиток екосистеми та взаємодія з екосистемою.

‐ Підсилення бізнес-процесів та менеджменту.

  1. Затверджені стратегічні документи розвитку території в агломерації.

‐ Затверджений план згуртування території (механізми повернення відчужених земельних ділянок у власність громади, приведення типу забудови у відповідність до пам’яткоохоронного законодавства).

– Напрацьовані концепції використання та проєктно-кошторисна документація для споруд на території (відповідно до фінального архітектурного проєкту ревіталізації).

‐ Розроблена, на рівні агломерації, концепція дестинації промислів (території, що приваблює туристів конкретним видом промислової діяльності – видобутком солі та нафтопереробкою).

  1. Проведено всі необхідні протиаварійні роботи (всі будівлі не в аварійному стані) відповідно до нагальності та режиму охорони пам’яток.

Завдяки проведеним дослідженням стає зрозуміло куди нам рухатися далі задля відновлення однієї із найважливіших історичних пам’яток не лише Дрогобича, а і всієї України.

Проєкт реалізовує ГО «Прорив-місто» в партнерстві із Дрогобицькою солеварнею,  Дрогобицькою міською радою, НУ «Львівська політехніка», Дрогобицьким державним педагогічним університетом ім. Івана Франка та університетом «Люблінська політехніка». Видання з дослідженнями та стратегією розвитку Дрогобицької солеварні та прилеглої території  можна завантажити за посиланням: https://cutt.ly/CRHZL0L

ГО «ПРОРИВ-МІСТО»

 

Перейти до вмісту