Профорієнтація в освіті: у Дія Центрі провели круглий стіл з залученням студентів та старшокласників

16:22 4 Травня 2023

У Дрогобицькій громаді продовжують напрацьовувати концепцію трансформації освіти, з метою надання якісних освітніх послуг в громаді, які відповідатимуть вимогам Міністерства освіти та сучасного ринку праці.

Вчора, 3 травня, в Дія Центрі провели круглий стіл на тему якості освітніх послуг та профорієнтації старшокласників Дрогобицьких ліцеїв та студентів місцевих коледжів та профтехучилищ.

Провів зустріч директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка у співпраці з керівником відділу освіти Віталієм Вовківим.

Присутнім представили аналітику відповідності української освітньої системи європейським стандартам, а також аналіз рівня знань українських учнів після закінчення загальної середньої освіти.

На жаль, за результатами оцінювання, рівень знань українських учнів є нижчим від учнів європейських та навіть від учнів колишніх пострадянських країн. 36 % українських підлітків не досягають базового рівня знань з математики, а 25,9 % не досягають базової читацької грамотності. Відтак після здобуття освіти українським випускникам важко конкурувати з закордонними, а сучасний ринок праці потерпає від нестачі кваліфікованих кадрів.

Присутні учні та студенти мали змогу висловити свої думки на тему якості освіти, здобутої ними в школах та рівень підготовки, який вони отримують в ліцеях та коледжах, а також подальший вибір спеціальності.

На жаль, українська освіта не спрямована на формування базових світоглядних навичок серед учнів. Це тягне за собою складнощі профорієнтації серед випускників, яким важко самотужки визначатись з вибором майбутньої професії, а часто цей вибір за дітей роблять батьки. Що в подальшому знижує мотивацію дітей, а чимало студентів ще на етапі здобуття освітнього кваліфікаційного рівня хочуть змінювати обрану спеціальність.

До круглого столу долучились студенти Дрогобицького музичного коледжу, Дрогобицького коледжу нафти і газу, ВПУ №19 та старшокласники Дрогобицьких ліцеїв.

Близько третини присутніх студентів зізнались, що помилились з вибором професії і хотіли б змінити спеціальність, інші ж навпаки хочуть продовжувати профільне навчання у вишах та вже зараз намагаються працювати за спеціальністю, шукаючи можливості для самореалізації.

Важливо проводити профорієнтаційну роботу серед учнів, щоб діти розуміли, куди їм йти далі, як обирати професію та мали розуміння того, що їхнє навчання завершиться працевлаштуванням за спеціальністю, – наголосив Володимир Кондзьолка.

На жаль, помилковий вибір професій породжує низьку мотивацію в навчанні та в результаті призводить до браку кваліфікованих кадрів, який вже сьогодні можна спостерігати на ринку праці.

Водночас присутні студенти відзначили те, що вони задоволені рівнем знань, отриманим в своїх школах. Однак, на їхню думку, освітня програма таки потребує змін, які давали б змогу учням отримувати фундаментальну підготовку з прив’язкою до реалій життя.

Нагадаємо, раніше було проведено зустріч з керівниками освітніх закладів громади, керівниками закладів профтехосвіти та керівниками місцевих підприємств-роботодавців, з метою адаптації освіти Дрогобицької громади до вимог часу та вимог, які ставить Міністерство освіти.

Перейти до вмісту