Проста математика: чому Дрогобицька РВА неправильно розподілила хромбуки між громадами?

17:19 2 Листопада 2022

Днями Дрогобиччина отримала 170 ноутбуків, виділених Львівською ОВА для громад, – з метою забезпечення якісного та безперебійного навчання в школах громад, як в очному так і в дистанційному форматах.

Так як розподілом техніки займалась Дрогобицька РВА, Дрогобицькій громаді виділили 80 ноутбуків, замість 88,8, які мала б отримати громада, у відповідності до прозорого та чіткого розрахунку, анонсованого раніше ЛОВА.

«Аргументовані пояснення» щодо розподілу Дрогобицькою РВА отриманих хромбуків, виділених за підтримки ООН та Google, викликали у відділу освіти ДМР ще більше питань.

1) «ноутбуки розподілили так, щоб кожен учень нашого району мав рівний доступ до дистанційної освіти в умовах, коли ворог унеможливлює традиційне та безпечне очне навчання». У рекомендаціях, викладених у листі МОН України від 24.10.2022 №1/12471-22 чітко вказано, що розподіл техніки здійснюється для задоволення першочергових потреб педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, які в свою чергу навчатимуть учнів відповідних закладів освіти.

2) виникає питання до підходу (формули) розподілу хромбуків РДА, оскільки їх розподілили таким чином:
Дрогобицька ТГ отримала 80 хромбуків;
Трускавецька ТГ — 29 хромбуків;
Бориславська ТГ — 34 хромбуки;
Меденицька ТГ — 12 хромбуків;
Східницька ТГ — 15 хромбуків.

Наша формула проста і математично обгрунтована:

Громада К-сть учнів Відсоток учнів до загального числа К-сть хромбуків
Дрогобицька 12609 52% 88,8
Меденицька 1772 7% 12,5
Східницька 1544 6% 10,9
Бориславська 4584 19% 32,3
Трускавецька 3617 15% 25,5
Всього в районі 24126 100% 170

Як видно з даних таблиці Дрогобицька громада повинна була отримати 88,8 одиниць техніки, що заокруглюється до 89, а не 88 як це трактує Дрогобицька РВА.

Однак навіть акцентуючи на 88 ноутбуках, Дрогобицька РВА виділила Дрогобицькій громаді при розподілі лише 80 одиниць техніки, при цьому свідомо занизивши відсоткове співвідношення числа учнів Дрогобицької ТГ до загального числа учнів Дрогобицького району до 47%. Хоч насправді співвідношення учнів становить 52%.

3) Згідно пункту 3 рекомендацій, викладених у листі МОН України від 24.10.2022 №1/12471-22 чітко вказано, що «розподіл техніки здійснюється для задоволення першочергових потреб педагогічних працівників закладів загальної середньої та професійної освіти (в тому числі внутрішньо переміщених осіб) у відносно безпечних регіонах, які навчають здобувачів освіти з числа ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ і активно підтримують освітній процес, у тому числі в дистанційному форматі».

Дрогобицька громада від початку повномасштабного вторгнення прийняла понад 20 тисяч вимушено переміщених осіб. Станом на сьогоднішній день у закладах Дрогобицької громади навчається 491 учень з числа ВПО, що є домінуючим показником в районі. Тому доцільно було б враховувати дану рекомендацію при розподілі техніки.

4) Стосовно 100% забезпеченості вчителів Дрогобицької громади комп’ютерами, ноутбуками чи планшетами, то тут йдеться про доступ вчителів до вказаної комп’ютерної техніки в межах закладу освіти, де дійсно кожен вчитель в тій чи іншій мірі може скористатись наявною технікою. Але це аж ніяк не свідчить про персональне забезпечення кожного вчителя під час дистанційного навчання. А згідно рекомендацій вище згаданого листа МОН України – «рекомендується не тримати техніку в закладі, а оперативно видавати ноутбуки педагогічним працівникам для роботи».

Всі ці дані беззаперечно свідчать про факт недотримання Дрогобицькою РВА чіткої формули та прозорого розподілу техніки. А маніпуляції стосовно того, що Дрогобицька громада отримала найбільше ноутбуків і при цьому висловлює невдоволення не піддаються жодній логіці. Ніхто не претендує на отримання чужої техніки, єдине чого вимагає Дрогобицька громада – справедливого розподілу та дотримання анонсованих обласною владою правил.

Перейти до вмісту