Прозорість та підзвітність: Як покращити рейтинг Дрогобича? – У міськраді відбулася зустріч з представниками «TransparentCities» і «Центр громадського моніторингу та досліджень»

19 Червня 9:20

Місто Дрогобич у 2018 й 2019 році посіло перше місце у рейтингу прозорості «TransparentCities». У 2020 році місто посіло третє місце. Також у цьому році було запроваджено нову методологію оцінювання міст – рейтинг підзвітності. За результатами 2020 року місто посіло 15 місце з 50 оцінюваних міст.

З метою обговорення нової методології підзвітності та прозорості, визначення сильних і слабких сторін міста та обміну кращими практиками, у міській раді відбулася зустріч керівництва міста та посадовців з представниками «TransparentCities» і «Центр громадського моніторингу та досліджень».

Як зазначають фахівців «TransparentCities», Дрогобич демонструє хороший результат, як невелике місто, завдяки бажанню влади бути відкритою та впроваджувати зручні електронні послуги, які роблять життя мешканців простішим та комфортнішим. За результатами 2020 року місто отримало 78,1 бала та зайняло третю сходинку у Рейтингу прозорості. У п’яти сферах місто отримало максимальну кількість балів.

Разом з тим, місто не змогло втриматися на вершині Рейтингу, як це було в 2018 та 2019 році. Дуже показово, що у порівнянні з 2019 роком, Дрогобич втратив лише один бал, що коштувало йому відразу двох позицій у Рейтингу. Це зайвий раз говорить про високу конкуренцію між містами у верхній частині Рейтингу прозорості. Навіть, один бал має значення.

У Рейтингу підзвітності місто зайняло 15 сходинку та набрало лише 14 балів зі 100. У восьми з 14 сфер Дрогобич не отримав жодного бала. Це означає, що у міськради попереду чимало роботи для покращення залученості громади до ухвалення важливих для містян рішень.

Також фахівцями відзначено цікаві практики, які вже реалізовані у місті:
– Дрогобич – одне з небагатьох міст, яке використовує систему реєстрації дітей до шкіл, садочків та гуртків, розроблену на основі блокчейн технології.
– Дрогобицька міська рада зареєстрована на порталі DOZORRO та використовує його як публічний майданчик для комунікацій з питань закупівель. Але все ще є до чого прагнути. Поки місто реагує на менше, ніж 80% відгуків, тому не виконує відповідний індикатор по підзвітності.
– На офіційному вебсайті міської ради оприлюднюється інформація про тарифи на паркування, розташування паркувальних майданчиків та способи оплати.
– Дрогобич також ухвалив Стратегію сталого розвитку до 2027 року, яка покликана забезпечити високий рівень та якість життя містян, а також створити сприятливі умови для розвитку бізнесу.
– Місто підключено до платформи StartBusinessChallenge. Це інформаційний сервіс, який надає покрокові інструкції щодо дозвільних документів, які необхідні для реєстрації бізнесу.
– На сайті Дрогобицької міської ради заздалегідь анонсується порядок денний засідань виконавчого комітету. Це не є вимогою закону, але допомагає громадянам бути в курсі питань, які розглядає та ухвалює місто.

Під час бесіди фахівці позитивно оцінили практику щотижневої інформаційної години з міським головою. За їх словами, є міста, де міські голови не звітують один раз на рік, а у Дрогобичі звіт перед громадою відбувається фактично щотижня.

У підсумку зустрічі погоджено, що структурні підрозділи виконавчого комітету та комунальні підприємства виконають рекомендації щодо покращення показників у напрямках залучення інвестицій, підтримки бізнесу, архітектури та геопросторових даних, звітності, громадської участі.

«Є низка індикаторів до яких у нас є зауваження. Ми обов’язково їх обґрунтуємо і надішлемо їх вам. А загалом, то ми вдячні вам за партнерство та надану допомогу. Рейтинг – це результат роботи органу місцевого самоврядування. Безумовно, що є над чим працювати, зокрема, у напрямку підзвітності. Але приємно, що прозорість Дрогобича високо оцінена впродовж трьох років. Дякую, що нас стимулюєте, сподіваюся, що командною роботою ми зуміємо повернути першість нашому місту», – прокоментував Тарас Кучма.

Перейти до вмісту