Причина виникнення стихійного сміттєзвалища на вулиці Стрийській – відмова мешканців від облаштування сміттєвого майданчика

14:51 29 Березня 2023

У Дрогобицькій громаді ведеться систематична робота над питанням збору та утилізації побутових і твердих побутових відходів. Комунальні служби працюють не лише над покращенням інфраструктури, але й налагоджують логістику збору та утилізації відходів. По місту встановлено сміттєві майданчики нового типу, ведеться системна робота над оновленням старих майданчиків та урн, розроблено графіки вивезення відходів зі сміттєвих майданчиків та приватного сектору. Окрім цього проводиться систематичне прибирання місць загального користування, а зараз триває підготовка до традиційних весняних толок.

Однак, як говорить стара приказка – чисто не там, де прибирають, а там, – де не смітять. Дуже важливо, коли мешканці та гості міста не шукають «винних», а самі починають з дотримання правил благоустрою, законодавства і прагнуть окультурити територію на якій проживають. До прикладу – мешканці вулиці Самбірської, 94, Стрийської, 103 та інших вулиць, звернулися з пропозиціями до місцевого самоврядування, щоб на їхніх прибудинкових територіях облаштували сучасні сміттєві майданчики закритого типу. Так мешканці демонструють свою громадянську позицію.

Важливе питання чистоти у громадських просторах, на вулицях, в парках та скверах.

Однак практика свідчить про те, що не всі мешканці міста свідомо та відповідально ставляться до теми чистоти. А подекуди навіть проявляють дивну позицію, протестуючи проти встановлення сміттєвих майданчиків біля їхніх домівок. Натомість самостійно створюють стихійні сміттєзвалища.

Аналогічна ситуація тривалий час має місце на вулиці Стрийській, біля житлових будинків №289, №297, №305 та багатоквартирного будинку №287. Тут мешканці систематично викидають відходи в непризначеному місці, що призводить до створення стихійного сміттєзвалища.

Як виявилося, минулого року КП «Служба муніципального управління», спільно з ДКП «Комунальник» намагались вирішити проблему цивілізованим методом – встановити на території сміттєвий майданчик. Однак спроби врегулювання ситуації були марними.

Мешканці протестували та блокували роботу комунальних служб. Не дозволили встановити сміттєві урни, незважаючи на те, що людям пропонували декілька варіантів їх розміщення. Вже рік мешканці цього мікрорайону продовжують складувати відходи в непризначеному для цього місці.

Винних осіб притягували до адміністративної відповідальності, а комунальникам, по мірі накопичення сміття, доводиться регулярно прибирати територію та вивозити звідти побутові відходи.

У понеділок, 27 березня, під час апаратної наради, міський голова Тарас Кучма дав розпорядження КП «Служба муніципального управління» – врегулювати ситуацію шляхом встановлення майданчика та повідомити мешканців про правила благоустрою і відповідальність за їх порушення.

Відтак комунальні служби планують провести необхідну роботу з метою подальшого облаштування на території сучасного сміттєвого майданчику закритого типу. Такий нещодавно було розміщено на вулиці Стрийській, біля будинку №103.

Про проведені роботи та локацію розміщення сміттєвого майданчика повідомлять додатково. Наразі, як зазначили у КП «СМУ» – на час підготовки та проведення робіт люди зможуть викидати сміття у тимчасові контейнери.

Перейти до вмісту