Прибрати з фонду бібліотек російську класику та літературу, – у Дрогобичі продовжують процеси дерусифікації

11:47 21 Червня 2022

Бібліотечні фонди Дрогобича та територіальної громади проінспектують на наявність російської літератури. Таке доручення управлінню культури та розвитку туризму під час щотижневої понеділкової наради дав міський голова Тарас Кучма. Керманич міста поставив завдання перевірити усі бібліотечні фонди та вилучити із них книги пов’язні з російськими класиками та загалом російську літературу антиукраїнського змісту, якщо така є.

Час від часу бібліотеки проводять так зване «очищення», старі книги списують. Сьогодні, в час війни ставлю це питання гостро – проінспектувати бібліотечні фонди і прибрати всю літературу, яка пов’язана з країною-окупантом. Якщо такі книги є – позбутися. Бо такій пропагандистській московській літературі не місце в наших книгозбірнях, – наголосив Тарас Кучма.

На виконання доручення міський голова дав управлінню культури два тижні, щоб дослідити ситуацію та позбутися ідеологічно шкідливої літератури, виданої за радянських часів, якщо така ще зберігається в місцевих книгозбірнях.

Зараз наша нація, через війну, проходить очищення та переродження. Питання національної свідомості, патріотизму – стоїть як ніколи гостро. В рідному місті ми активно проводимо декомунізацію – перейменовуємо вулиці, позбулись радянського Меморіалу «Вічний вогонь», не забуваємо й про культурний фонд. Юне покоління, яке підростає має знати – є одна мова, рідна культура і жодних натяків на радянське надбання. Ми вже бачимо, кого московити виховали на основі своєї “великої” культурної спадщини та літератури, – підкреслив Тарас Кучма.

Перейти до вмісту