Премію, медаль та диплом з Дрогобича у Полтаву: На Малій Батьківщині Івана Франка оголосили лауреата Міжнародної премії 2020 року

15:31 28 Серпня 2020

У четвер, 27 серпня, у Дрогобичі відбулася V Церемонія вручення Міжнародної премії імені Івана Франка.

Це знакова подія для нашого міста, адже претендентами на проведення цієї Церемонії виступали такі міста як Київ та Львів.

У 164-річницю від Дня народження імені Івана Франка на площі перед народним домом зібрались десятки науковців, політиків та видатних громадських діячів. Цьогорічна Церемонія, через пандемію COVID-19, відбулась просто неба з обмеженою кількістю учасників, адже церемонії-попередниці збирали сотні осіб.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, ректор Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка Надія Скотна та директор Міжнародного фонду імені Івана Франка Ігор Курус. Привітав містян та гостей міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

«Іван Франко був, є і буде. Бо він живе у наших серцях, його іменем називають університети, вулиці, площі, парки, народні доми. Сьогодні ми зібрались на площі Івана Франка, де розміщений пам`ятник Каменяру, біля Народного дому імені Івана Франка, університету, який носить ім`я Франка, позаду нас вулиця та сквер, названі в його честь. Франко живе, бо вже друге століття є у пам`яті свого народу.
На сучасному етапі розвитку нашої країни, на етапі розбудови її як незалежної, сильної держави, як ніколи важливо є почерпнути науку творчості титанів духу української нації – таких, як Іван Франко.
164 роки для людини – це великий проміжок часу, а для нації – всього лише мить. І настанови, що їх залишив своїм нащадкам Великий Каменяр, написані, ніби учора. Лише прислухаючись до них, ми будемо жити так, як повинні жити українці у своїй державі», – звернувся до присутніх Тарас Кучма.

Оголосив ім`я номінанта Міжнародної премії імені Івана Франка голова міжнародного журі Ярослав Гарасим – професор ЛНУ ім. Івана Франка , доктор філологічних наук. Ним став доктор історичних наук, професор кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ігор Сердюк. Нагороду присудили за монографію «Маленький дорослий: Дитина й дитинство в Гетьманщині ХVІІІ ст.».

Цьогоріч преміальний фонд становив 170 тисяч гривень. Окрім грошової винагороди, лауреат отримав золоту медаль та диплом.

Перед початком Церемонії численна делегація поклала квіти до підніжжя пам`ятника Великому Каменяреві у селі Нагуєвичі — місці, де народився Іван Франко.

Нагадаємо, V урочиста церемонія нагородження лауреата Міжнародної премії імені Івана Франка відбулася за підтримки голови Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького та Дрогобицького міського голови Тараса Кучми. Організатором заходу є Міжнародний фонд Івана Франка у партнерстві з Дрогобицькою міською радою, Дрогобицьким державним педагогічним університетом імені Івана Франка, Державним історико-культурним заповідником “Нагуєвичі”, Львівським товариством у місті Києві, Міжнародним фондом “Відродження”, групою компаній «Західнадрасервіс», СПА-готелем“RESPECT”, краудфандинговою платформою «Спільнокошт», ТОВ “Тандем” та відпочинковим комплексом «Залісся».

Довідка. Міжнародну премію імені Івана Франка започатковано Міжнародним фондом Івана Франка у 2015 році. Її заснував онук українського письменника Роланд Франко.

Лауреатами премії були: у 2016 році – Любомир Гузар, Верховний Архієпископ-емерит Української Греко-Католицької церкви, кардинал Католицької церкви; у 2017 році – професор Віденського університету, президент Міжнародної асоціації україністів Міхаель Мозер та академік, почесний професор Львівського національного університету імені Івана Франка Олег Шаблій; у 2018 році – професорка Українського католицького університету (Львів) та Українського вільного університету (Мюнхен) Ярослава Мельник і доцент кафедри Східноєвропейської історії Гельсінського університету Йоганнес Ремі і у 2019 році – докторка філології Міланського університету Марія Грація Бартоліні (Італія).

Перейти до вмісту