Правила індексації заробітної плати, – роз’яснення сектору з питань праці ДМР

9:19 11 Вересня 2020

Індексація заробітної плати – законодавчо встановлений механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг (ст. 1 Закону про індексацію).

Обов’язок проведення індексації покладено на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, а також на фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

По суті, індексація є складовою заробітної плати в частині додаткової заробітної плати. Відтак, за її невиплату роботодавець несе відповідальність як за невиплату заробітної плати, а працівник, у свою чергу, може звернутись до суду з позовом про стягнення належної йому суми індексації.

Обов’язковість проведення індексації регламентовано Законом про індексацію, а її проведення здійснюється згідно з Порядком № 1078.

Заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Тобто індексується не вся заробітна плата, а тільки та її частина, яка не перевищує прожитковий мінімум для працездатних громадян.

За загальним правилом, для індексації заробітної плати необхідно знати два взаємопов’язаних елемента: базовий місяць та коефіцієнт індексації.

Базовий місяць – місяць підвищення тарифних ставок (окладів) (незалежно від розміру підвищення), в тому числі й для новоприйнятих працівників.

Коефіцієнт індексації обчислюють на основі щомісячних індексів інфляції, які публікуються Держстатом. Розрахунок ведеться наростаючим підсумком до перевищення порогу індексації (103 %). Коефіцієнт індексації починають розраховувати з місяця, наступного за базовим (п. 5 Порядку № 1078).

Чи підлягають індексації виплати за час простою?

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, № 1078, індексації підлягають грошові доходи населення, що не мають разового характеру, зокрема оплата праці найманих працівників підприємств у грошовому вираженні, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами), доплати надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Оплата часу простою не належить до постійних виплат, які підлягають індексації, тому виплати за час простою не індексуються.

Додатково повідомляємо, що за даними Держстату, індекс інфляції за серпень – 99,8%.

Сектор з питань праці ДМР

Перейти до вмісту