Посвідчення багатодітної сім’ї: хто може отримати, порядок видачі та передбачені пільги

14:26 16 Червня 2022

Кому надається статус багатодітної сім’ї, що потрібно для його отримання та які пільги ним передбачено, – у зв’язку зі зверненнями опікунів, вихователів дитячих будинків сімейного типу та батьків прийомних сімей, відділ у справах сім’ї, молоді та спорту роз’яснює.

Відповідно до ст.13 Закону України «Про охорону дитинства», дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються пільги, передбачені частиною третьою, з урахуванням умов, визначених частиною четвертою цієї статті, а саме:

1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3 частини третьої цієї статті, надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Відповідно до Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, затвердженого постановою КМУ від 02.03.2010 № 209, документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї і дітей з такої сім’ї та їх право на отримання пільг є посвідчення батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

Беручи до уваги викладену вище інформацію, повідомляємо, що отримати посвідчення батьків багатодітної сім’ї мають право опікуни, піклувальники, вихователі дитячих будинків сімейного типу та батьки прийомних сімей, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей. Діти з таких сімей посвідчення дитини з багатодітної сім’ї не отримують.

За консультацією з питань видачі посвідчень просимо звертатись до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту (каб. № 210 Дрогобицької міської ради) або за номером телефону: 20584.

Перейти до вмісту