Подякували за допомогу та обговорили майбутні проекти: делегація з Дрогобича відвідала Український Народний дім у Перемишлі, де облаштовано транзитний пункт для українців

16:54 7 Червня 2022

У межах поїздки до Польщі, делегація з Дрогобича на чолі з міським головою Тарасом Кучмою спільно із очільником Greinplast Poland, керівником гуманітарного хабу у Перемишлі Павелом Хоміком – відвідали Народний дім у Перемишлі. Будівля стала місцем-прихистку для матерів та дітей, які вимушені через війну тимчасово покинути Україну і жити в Польщі.

Український Народний дім в Перемишлі споруджений українською громадою в 1904 році і є визначною архітектурною пам’яткою з безліччю декоративних деталей, фресок та орнаментів всередині. У мирний час зали тут наповнені концертами та різноманітними заходами, зараз тут стоять численні ліжка та крісла, на яких розкладене майно людей, які тут тимчасово мешкають. У Народному домі вимушених переселенців з України приймають транзитом: тут можна переночувати, помитись, поїсти, відпочити з дороги та їхати далі. Також усіх, хто перебуває у стінах Народного дому просять спілкуватись виключно українською мовою.

Окрім цього, під час відвідин Народного дому дрогобицька делегація мала змогу зустрітись з Ігорем Горківом — українським діячем та головою Перемиського відділу Об’єднання українців у Польщі. Він розповів, що у цьому приміщені є елементи орнаментів різних територій України та показав у яких умовах проживають українці. Розмовляли також і про спільні проекти, зокрема про реставрацію 3 поверху та горища приміщення. Делегація у свою чергу подякувала за усі зусилля та невпинну допомогу Україні у боротьбі з російськими загарбниками.

Нагадаємо, що минулого тижня делегація з Дрогобича відвідала Перемишль, Краків та місто-побратим Битом, — міста, які від початку повномасштабного вторгнення росії допомагають Дрогобицькій громаді гуманітарними вантажами та надають прихисток тисячам українцям.

Перейти до вмісту