Подарунок від п. Лідії Лозової для музею “Дрогобиччина”

0:30 10 Квітня 2020
Кінець 2019 року увінчався для нашого музею щедрим подарунком, а Св. Миколаєм стала п. Лідія Лозова, яка передала нам книги, світлини, значки, грамплатівки, листівки, картини та ін. предмети , що дістались їй у спадок від Ярослава та Софії Максимовичів. Збірка потребує ретельного опрацювання, чіткої атрибуціїі, – лише тоді ми зможемо її інвентаризувати. Але, наразі, хочу повідомити, про що саме йдеться і що нас так тішить.
Найбільш цінними серед отриманих книг є, звичайно, видання Івана Франка (1910, 1929 і 1930 років), Лесі Українки (1899 р.), частини шістнадцятитомного видання творів Тараса Шевченка (1934-1939 рр.). Не менш вартісною для нас є також книга американського автора О. Мардена «Характер це могутня сила» ( 1937р.) в перекладі Петра Франка. Він перекладає її для української спільноти, щоб на прикладі інших народів показати, що без високих моральних цінностей «основи нації сипкі, а тільки з ними сильні, тривкі й незрушні – мов той граніт». Серед довоєнних видань – книги для дітей польської літератури та світової класики і на релігійну тематику. З радянської доби нам дістались книги з історії української культури, історії , природи та про визначних постатей української державності і літератури.
Цікавою для музейної збірки є велика кількість світлин із життя дрогобицької громади, дрогобицьких сімей, про їх побут у другій половині ХХ ст.; види нашого міста, його околиць. Велику значимість мають світлини про творчу діяльність відомого далеко за межами Дрогобича хору «Бескид», його нотний репертуар і студійні записи. Окрім світлин, цінними для музейної колекції є велика збірка прозірок (слайдів), власноруч виготовлених п. Ярославом Максимовичем.
Із музичного життя радянської України нам подарована гарна колекція платівок, на яких звучать голоси Белли Руденко, Дмитра Гнатюка, Марії Байко, Віктора Морозова, тріо бандуристів, Богдана Базиликута, українські народні пісні та ін., а на касетах – фестиваль «Червона рута» 1989 р., творчість ансамблю «Не журись!», колядки та щедрівки у виконанні колективів української діаспори до 1990-х років, а також пісні визвольних змагань українського народу, літургійна музика, які передавались з-за кордону.
Напередодні Різдвяних свят настроєвою стала збірка ялинкових прикрас 1950-1970 рр., яка започаткує створення тематичної колекції у наших фондах.
Слід відзначити і немалу збірочку значків на українську тематику, а саме: визначним постатям української культури, містам та визначним памʹяткам України та Західної Європи, віховим подіям в історії нашої країни.
Цінними для музейної колекції живопису є картини невідомих (поки що) художників поч. ХХ ст. «Зима», «Львів», «Портрет невідомого чоловіка», «Портрет молодого Шевченка».
Ще у 1999 р. бл. п. п. Ярослав подарував для музею 4 твори з домашньої збірки, які ще його батько, Антін Максимович, придбав у молодих художників Павла Ковжуна, Теодора Вацика, ін. Варто зазначити, що А. Максимович – діяч української громади Борислава і Дрогобича, працівник державного апарату УНР, посол до польського сейму від Борислава у 1928-1930 рр. від УНДО.
Щиро дякуємо пані Лідії за подарунок для музею «Дрогобиччина» і для нашого міста.

Гол. зберігач фондів Оксана Соловка.

Перейти до вмісту