Перші в Україні: за 2-3 місяці в Дрогобичі спорудять модульно-каркасний будинок для внутрішньо переміщених осіб

13:08 26 Квітня 2022

Мова іде про реалізацію пілотного проекту із спорудження каркасного будинку на 8 квартир для вимушено переселених осіб. Створено робочу групу, яка 26 квітня провела перше засідання під головуванням міського голови Дрогобича Тараса Кучми. Як підкреслив очільник громади – через військові дії росії, із перших днів агресії, станом на сьогодні понад 10 тис. переміщених осіб офіційно мешкають у Дрогобичі. За даними експертів та проведеними дослідження, 20-30% людей із загального числа переселенців готові залишитися на постійне місце проживання в тих містах, в яких нині перебувають.

Наша мета – забезпечити вимушено переміщених осіб, які через війну втратили свої домівки, належним помешканням. Оскільки, той прихисток, який ми надаємо їм сьогодні – є тимчасовим. Мова іде про гуртожитки навчальних закладів, приміщення ліцеїв та гімназій. Тому приступаємо в місті до реалізації пілотного проекту із спорудження житла для переселенців. Зважаючи на це, ми ставимо собі за мету за 2-3 місяці спорудити в Дрогобичі перший каркасний будинок для переміщених осіб, як взірець, – зазначив Тарас Кучма.

Перша пілотна новобудова налічуватиме вісім двокімнатних квартир. Площа одного помешкання становитиме – 50 м2. Це кухня, дві кімнати та просторі санвузли. Будинок зводитимуть за бюджетні кошти. Відтак у планах є спорудження чималого комплексу із будинків аналогічного типу. Паралельно, місто працює над реалізацією інших грандіозних проєктів – будівництва багатоквартирних будинків для переселенців. До важливої справи – масштабного спорудження житла для внутрішньо переміщених осіб – готові залучати і спонсорів та благодійні кошти від світової громадськості, благочинних фондів тощо.

Допоки держава напрацьовує механізм та схеми відшкодування коштів за зруйновані помешкання внутрішньо переміщеним особам, Дрогобич уже діє та готовий реалізувати пілотний проєкт із спорудження першого каркасного будинку для осіб, що постраждали вій війни. Ми добре розуміємо, що за кілька місяців стартує навчання в освітніх установах міста тому маємо звільнити ці заклади та запропонувати людям, які готові у нас залишитися на постійне місце проживання альтернативні варіанти житла, – наголосив Андрій Балонь, радник міського голови Дрогобича.

Перша робоча зустріч пройшла продуктивно – архітектори, фінансисти, економісти та представники будівельної справи обговорили низку технічних, фінансових, комунікаційних та інших важливих питання, пов’язаних із будівництвом житла. На зустрічі також були присутні перший заступник міського голови – Ігор Герман, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів, керуючий справами виконкому Володимир Коцюба та заступник з житлово-комунальних питань Роман Москалик.

Перейти до вмісту