Переваги роботодавця при працевлаштуванні осіб з інвалідністю

12:17 28 Липня 2020

Згідно з законодавством, в Україні встановлена квота для працевлаштування осіб з інвалідністю на підприємстві.

Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю поширюється як на підприємства, установи, організації, так і на фізичних осіб підприємців.

Відповідно до ст.19 Закону № 875 «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» встановлено, що для роботодавців, які використовують найману працю встановлений норматив робочих місць для осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця.
Звертаємо увагу, що при прийнятті на роботу осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи, згідно з ст.26 «Кодексу законів про працю України», випробування не встановлюється .

Відповідно до ст.26 ЗУ “Про зайнятість населення”, роботодавцю, який працевлаштовує осіб з інвалідністю (яким надано статус безробітного, за направленням територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції), здійснюються компенсаційні виплати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць.

Компенсація роботодавцю виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи за умови збереження її зайнятості протягом 2 років.

Норматив щодо робочих місць для осіб з інвалідністю відображається у звітності, яка щорічно подається до Фонду соціального захисту інвалідів за місцем реєстрації підприємства, установи, організації чи фізичної особи — підприємця. Форма звітності затверджена Міністерством соціальної політики України.

Сектор з питань праці ДМР

Перейти до вмісту