Паркові зони Дрогобича: яким є планування Парку Новонароджених та що напрацьовують в Парку культури та відпочинку?

20 Березня 15:44

Дрогобич має декілька великих парків, на території яких можна розвивати відкритий простір, який буде цікавий як дорослим, так і дітям. Одним із таких є Парк Новонароджених.

Тривалий час у Дрогобичі напрацьовували концепцію розвитку цього парку, проводили загальноміські толоки, круглі столи та громадські обговорення, з залученням молоді, громадських організацій та спеціалістів у галузі архітектури та містобудування.

Підсумком тривалої підготовчої роботи стало проведення відкритого архітектурного конкурсу для визначення кращої проектної пропозиції «Комплексне планування міського парку на вулиці Володимира Великого в м. Дрогобичі».

Відділом архітектури та містобудування на основі публічних консультацій з мешканцями Дрогобича було розроблено Програму цього конкурсу і в липні 2022 року було організовано та проведено Конкурс, на якому професійні архітектори подали свої проекти розвитку паркової території.

Оскільки досі територія Парку, незважаючи на регулярні толоки, виглядає занедбано та потребує комплексного відновлення.

В підсумку проведеного конкурсу, участь в якому взяли архітектори Львова та Києва, було визначено трьох переможців. Переможницею Конкурсу стала студентка Львівської політехніки Прохоренко Юлія, друге та третє місце посіли архітектори Вавушка Олексій та Рильська Анастасія.

Переможець (1 місце)

 

Переможець (2 місце)

Переможець (3 місце)

Планування території здійснювалось відповідно до меж парку, затверджених рішенням сесії Дрогобицької міської ради №678 від 7 жовтня 2021 року – в розмірі 280 362 кв.м, у межах вулиць Пилипа Орлика, Володимира Великого та Паркової. Основним акцентом проекту стало створення середовища, яке б відповідало характеру місцевості і мало максимально наближений вигляд до природного середовища.

Проектом передбачено основний вхід у вигляді пішохідного бульвару та додаткові входи, які сходяться до центральної зони, дитячі та спортивні площадки із різноманітним наповненням, скейт парк, футбольне поле, мотузковий парк, вело-доріжки, павільйон, мистецьку зону, зону пікніку, зону для вигулу собак та паркінг. Відтак парк має стати ландшафтним багатофункціональним об’єктом Дрогобича.

В соціальних мережах ширилось чимало чуток про забудову паркової зони та начебто знищення Парку Новонароджених, так як на вулиці Володимира Великого, на ділянці яка межує з територією парку триває зведення торгово-розважального комплексу.

Однак всі будівельні роботи проводяться поза межами парку, а реалізація проекту є взаємовигідною для усіх сторін. Адже інвестор будує торгово-розважальний центр та при цьому виконає низку робіт з благоустрою самого Парку Новонароджених.

Відповідно до умов договору, орендар (ТзОВ «Компанія Ріел-естейт груп») взяв на себе зобов’язання проведення низки робіт з метою покращення інфраструктури території парку. Зокрема облаштувати автомобільну парковку, дитячий та спортивний майданчики та облаштувати по периметру парку бігові та велосипедні доріжки (довжиною 1600 м).

Таким чином поетапно триватиме робота з реалізації проекту планування та розвитку території Парку Новонароджених.

Паралельно відділом архітектури та містобудування триває розробка концепції розвитку Парку культури та відпочинку. Після напрацювання проекту буде проведено громадські обговорення та відкриті електронні консультації задля максимального врахування думок та пропозицій мешканців громади.

Перейти до вмісту