Панахидою та скорботним віче у Дрогобичі вшанували пам’ять жертв НКВД

9:15 15 Липня 2022

Щороку 14 липня у Дрогобичі вшановують пам’ять жертв НКВД. Зазвичай поминальний захід відбувається на території Меморіалу Тюрма на Стрийській. Цьогоріч пам’ять жертв вшанували на Полі Скорботи.

Чин панахиди відслужили священнослужителі на чолі з отцем-деканом Іваном Паньківим.

Участь у скорботному заході взяли представники громадських організацій, депутатського корпусу, службовці місцевого самоврядування, міський голова Тарас Кучма разом з заступниками Ігорем Германом та Андрієм Ковчем.

Рік тому, як і в 1991 році, ми виконали свій громадянський обов’язок і з почестями поховали останки невинно убієнних жертв. Сьогодні ми говоримо про історію. Але ми повинні думати й про майбутнє і вимолювати у Бога це майбутнє. Сьогодні ми переживаємо дежавю. Аналогічні злочини московитів ми бачимо на східних і центральних теренах України. Ми повинні винести урок з історії, відкинути гординю, ненависть, озброїтися любов’ю і будувати незалежну Україну, – звернувся до учасників скорботного заходу Тарас Кучма.

Також очільник громади згадав про те, як під час минулорічного поховання спільно з міським головою Нової Каховки несли хрест. Тоді Володимир Коваленко сказав, що ці невинно убієнні жертви натерпілися страшних мук. Сьогодні ж такі катівні московські «визволителі» облаштовують по всіх містах, в тому числі й на Херсонщині.

Нагадуємо, рік тому у Дрогобичі на Полі Скорботи поховали 78 останків, а тридцять один рік тому – 486 останків жертв, які були віднайдені на території катівні НКВД у Дрогобичі.

За словами науковців, істориків та очевидців подій, у Дрогобицькій катівні НКВДистами було замордовано понад тисячу двісті осіб. Загалом, у тюрмах Західної України з кінця червня до початку липня 1941 кількість жертв становить понад 24 000.

Перейти до вмісту