Пам’яті жертв НКВД: у Дворику Ратуші презентували книгу Мирона Бучацького та буклет Марії Головкевич

22:19 23 Липня 2021

14 липня у Дрогобичі відбувся похорон 78 останків жертв НКВД. Захід відбувся у тридцяту річницю поховання 486 останків жертв НКВД, які було віднайдено на території сучасного меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській». Про цю подію говорять не лише на рівні України, а й світу.

Темі жертв НКВД у Дрогобичі присвячено низку видань, публікацій, ефірів, відзнято документальний фільм, а також написано виставу та знято фільм «Дрогобицька Голгофа».

Ініціатором розкопок у 1990 році був Мирон Бучацький. Про події тих часів, розкопки та поховання пан Бучацький видав книгу «Дрогобицька катівня НКВД-НКГБ, КПРС: Факт геноциду українського народу московською комуно-тиранією». Про ці події, розкопки, поховання та спорудження меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській» видала буклет пані Головкевич, яка сьогодні є депутаткою районної ради, волонтеркою та науковою співробітницею музею «Дрогобиччина».

Ці два унікальні видання презентували 23 липня у Дворику Ратуші.

Традиційно, захід розпочали з благословення отця-декана Івана Паньківа.

Учасників заходу привітав заступник міського голови Андрій Ковч. Відтак, посадовець разом зі заступником міського голови Володимиром Коцюбою та начальницею організаційного відділу Іриною Кушнір нагородили подяками міського голови учасників організації та проведення похорону останків жертв НКВД, який відбувся 14 липня цього року.

З промовою про важливість проведення розкопок та вшанування пам’яті жертв НКВД виступив й Святослав Шеремета – депутат Львівської обласної ради, керівник КП ЛОР «Доля». Саме фахівці цього підприємства займалися пошуком та розкопками останків жертв НКВД у Дрогобичі у 2019 році.

Відтак, відбулася презентація книги та буклету. Мирон Бучацький розповів всю історію розкопок з 1990 року, а Марія Головкевич розповіла про те, як вдалося спорудити меморіальний комплекс «Тюрма на Стрийській» і як сучасники проводять поминальні заходи.

Впродовж заходу на екрані транслювали документальний фільм про події дев’яностих років, пов’язані з пошуком та похованням жертв НКВД.

Модератором заходу виступив Зеновій Квасній – начальник управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій.

Також учасники дійства мали змогу оглянути виставку «Реабілітовані Долею», яку презентували фахівці КП «Доля» на чолі зі Святославом Шереметою.

Нагадуємо, що серед невинно убієнних були наші священномученики Яким Сеньківський, Северіян Бараник та Віталій Байрак, яких проголосив Папа Римський Іван Павло ІІ.

Перейти до вмісту